bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

F296REFERENDUM04Z Necenzurirano

Če smo na referendumu odločali o RTV, pa dajmo ...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Pogledih napad na Jankovića: Parlament ni centralni komite

Deli na:
V Pogledih napad na Jankovića: Parlament ni centralni komite

SD bo šla v koalicijo s Pozitivno Slovenijo, če se bo tako odločilo predsedstvo stranke, je v oddaji Pogledi Slovenije dejal predsednik SD Borut Pahor. Kot je menil, se bo predsedstvo odločilo za vstop v koalicijo, sam pa ne zahteva nobenega položaja. Predsednik Liste Virant Gregor Virant pa pravi, da bodo sedaj težko podprli Zorana Jankovića.

Virant je v oddaji na Televiziji Slovenija, v kateri so sodelovali predsedniki vseh parlamentarnih strank, pojasnil, da pogajanja z Jankovićem niso potekala, kot bi si oni želeli, saj da so bili pogovori preveč pavšalni. Do koalicije z Jankovićem so tako vse bolj skeptični, razen, če bodo stvari krenile v drugo smer.

Janko Jenko iz Liste Virant je za STA pojasnil, da v pogajanjih doslej niso videli dovolj pripravljenosti za kompromis, ki bi jih navdajal z optimizmom, da pridejo do koalicije. Kljub temu bodo predsedniku republike Danilu Türku po Virantovih besedah dejali, da ima pravico do položaja mandatarja relativni zmagovalec volitev.
 
Vodja pogajalske ekipe Liste Virant Janez Šušteršič je po nocojšnjem svetu stranke za 24ur zvečer na POP TV zagotovil, da bo stranka nadaljevala pogajanja z Jankovićem. Kot je dejal, so že dobili osnutek koalicijske pogodbe, ga del že preučili in oblikovali tudi nekaj pripomb in predlogov, za katere zdaj upajo, da se bodo o njih uskladili.
 
Pojasnil je, da se za zdaj o kadrih še ne pogovarjajo. Tako ali tako njihova zahteva najprej uskladitev vsebine, je dejal. Šušteršič je dodal še, da imajo mandat za morebitne pogovore o sestavi vlade tudi s kom drugim na enakih pogojih, a da za zdaj takih pogovorov ni.
 
Tudi predsednik SDS Janez Janša se je strinjal z Virantom, da bi moral prvi poskus oblikovanja vlade dobiti relativni zmagovalec. A kot je dodal Janša, ne želijo, da bi dobili koalicijo, ki bi se bolj ukvarjala sama s seboj, problemi pa bi ostali nerešeni. Prav tako tudi predsednik SLS Radovan Žerjav ne želi, da bi se ta zgodba ponovila, saj "popravnega izpita preprosto nimamo več".
 
Kljub napovedi, da bo SD z Jankovićem nadaljevala pogajanja in bo po Pahorjevih besedah verjetno pristala na koalicijsko sodelovanje, pa predsednik SD ocenjuje, da Jankoviću zaenkrat pri sestavljanju koalicije gre zelo slabo, "ker se treba pogajati, ne pa prodajati".
 
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dodal, da ni dovolj, da si relativen zmagovalec volitev, "ampak moraš znati tudi nekaj poštevanke, ki pa je nekateri niso upoštevali". Janković jim je odgovoril, da ve, da lahko sodeluje, če bo dobil mandatarstvo in da je timski igralec.
 
Erjavec je bil sicer nad dogajanjem ob volitvah predsednika državnega zbora "popolnoma zgrožen". Po njegovih besedah DeSUS trenutno ne bo več nadaljevala pogajanj z Jankovićem, ampak bodo v stranki počakali, da predsednik republike opravi pogovore s poslanskimi skupinami in bo jasno, kdo bo mandatar in bo sestavljal vlado.
 
Predsednica NSi Ljudmila Novak je v razpravi opozorila, da nimamo več veliko časa in lahko koalicijo sestavi še kdo drug. Tudi Virant ocenjuje, da ima poleg Jankovića največ možnosti za sestavo koalicije Janez Janša. Dodal je sicer, da bi tretja možnost bila tehnična vlada, "ki pa je zelo malo realna", četrta možnost pa so še predčasne volitve, "ampak bodo ljudje znoreli". Tako se mu torej zdita realni le dve možnosti, Jankovićeva ali Janševa vlada.