pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Perutnini Ptuj napovedali ukrepe proti Društvu MDS

Deli na:
V Perutnini Ptuj napovedali ukrepe proti Društvu MDS

Foto: Bobo

Uprava Perutnine Ptuj pod vodstvom Romana Glaserja se je danes odzvala na vloženo kazensko ovadbo s strani Društva Mali delničarji Slovenije (MDS), ki jo je to proti njim napovedalo po ponedeljkovi skupščini. Zavrnili so vse obtožbe in napovedali ukrepe, med drugim tudi kazensko ovadbo proti društvu zaradi kaznivega dejanja krive ovadbe.

Kot je na današnji novinarski konferenci znova zatrdil Glaser, so bile vse skupščinske odločitve, torej tudi tista o 40-milijonski dokapitalizaciji s strani Sija, sprejete z veliko večino, dokapitalizacija celo z več kot 98 odstotki.

"Zaradi večinske volje delničarjev, in zaradi naših prizadevanj, da družba še naprej ostane steber živilske industrije v širši regiji, ter velik in stabilen zaposlovalec, ne bomo dopustili, da bi skupinica somišljenikov, zbranih v Društvu MDS, še naprej zlorabljala zaupanje vseh malih delničarjev, predvsem pa ne, da bi še naprej blatila in kompromitirala naše delo in korporacijo," je zatrdil prvi mož Perutnine.

Podrobnosti okoli večkratnih očitkov v zvezi s slabitvijo nekaterih preteklih naložb, tudi v Merkur, Center naložbe in Infond Holding, je pojasnil član uprave Tone Čeh. Med drugim je zatrdil, da vrednost družbe ostaja v okvirjih gibanja vrednosti drugih poslovnih sistemov v Sloveniji in regiji, celo več, v zadnjih letih se je primerjalno okrepila, zadnje spremembe za bilance poslovnega leta 2013 pa so bile narejene tako v skladu z računovodskimi kakor tudi mednarodnimi revizijskimi standardi.

Glaser je zavrnil tudi namige, da drugi interesenti za dokapitalizacijo niso imeli enakih možnosti, a se je od 90 potencialnih približno desetina odločila za podrobnejše analize korporacije, dva pa sta vztrajala do zadnjega kroga.

Ker je bila razlika v njuni ponudbi praktično 2:1, nadzorni svet po mnenju vodstva družbe ni imel težke izbire pri potrditvi boljše ponudbe, manevri z neznatnim popravljanjem ponudbe nekaj ur pred skupščino pa po njihovem niso izpadli resno.

Glaser je zavrnil tudi očitke o tem, da naj bi si v primeru odhoda s svojih položajev zagotovili 36 plač, saj da mu jih po pogodbi pripada le 24, pa tudi morebitne nepravilnosti glede opcijske pogodbe, sklenjene s Sijem, naj ne bi bile resnične.

Slednje je sicer podrobno pojasnil član uprave Milan Čuš in opozoril na mešanje delnic Perutnine z delnicami holdinga PMP, sicer desetodstotnega lastnika Perutnine, ki je v lasti menedžerjev ptujske družbe. Kot je zagotovil, so glede opcijske pogodbe preučili zakonodajo in so enotnega mnenja, da niso storili ničesar narobe.

"Opcijska pogodba je bila sklenjena, a doslej še ni začela veljati. Uprava Perutnine v njej ni upravičenec, pač pa zgolj zavezanec, in po nobenem predpisu sklenitve pogodbe ni bila dolžna razkrivati, niti ATVP, niti komurkoli drugemu. Kljub temu smo delničarje na skupščini seznanili o tem, da je pogodba sklenjena, vendar pod odložnim pogojem v primeru uresničitve dokapitalizacije," je zatrdil Čuš.

Ob tem je še dodal, da pogodba predvideva zgolj možnost, da Sij odkupi njihove delnice v holdingu PMP, ne pa tudi zaveze, da se to tudi dejansko mora zgoditi. Delničarji Perutnine Ptuj pa, da bodo v primeru prevzemne ponudbe Sija deležni enakopravne obravnave.

Zaradi javnega razširjanja hudih obtožb in diskreditacij, klevet in laži, krivih ovadb in drugih oblik objestnega delovanja v dneh po skupščini, so tako v družbi kot tudi člani uprave napovedali vse oblike pravne zaščite podjetja in uprave, tudi kazensko ovadbo proti društvu in njegovemu predsedniku Rajku Stankoviću.