mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković: Nisem kriminalec in ne bom odstopil

Deli na:
Janković: Nisem kriminalec in ne bom odstopil

Foto: Primož Lavre

Predsednik PS in ljubljanski župan Zoran Janković je danes vnovič zavrnil očitke protikorupcijske komisije o kršenju zakonodaje. Poudaril je, da pri njem ni prišlo do povečanja premoženjskega stanja. Zatrdil je, da je bilo poslovanje občine zakonito in transparentno ter da je komisiji posredoval vse zahtevane podatke. Odstopiti ne namerava.

Janković se je ob tem na današnji novinarski konferenci vprašal, kako naj se brani pred očitki o korupcijskem tveganju oz. kako naj dokaže, da ima prav. Komisijo poziva, naj natančno opredeli, kje naj bi ravnal koruptivno. Takšna namigovanja zanika in poudarja, da ni niti evro z mestne občine prišel na njegov račun. Vsako plačilo ima po njegovih besedah tudi svoj dokument in je dokazljivo. Zanikal je kakršno koli korupcijo ali okoriščanje z javnimi sredstvi.

V celoti je zavrnil očitke komisije, da ji ni posredoval zahtevane dokumentacije. Potrdil je, da je bil na razgovoru v prostorih komisije, po tistem pa so mu poslali vprašalnik. "Na vsako vprašanje so dobili odgovor," je zatrdil Janković, zato se mu zdijo očitki o tem, da ni posredoval podatkov "nekorektni in neprimerni".

Prav tako predsednik PS zavrača očitek, da je kršil zakonsko obveznost poročanja o spremembi premoženjskega stanja. Kot je pojasnil, pri njem namreč ni prišlo do povečanja premoženjskega stanja, pač pa se je spreminjala le njegova oblika. Njegovo premoženje, ki ga je prijavil leta 2006, je ves čas enako, sestavlja pa ga tudi terjatev Electi, ki je bila v zadnjih letih vrnjena. Vračilo te terjatve predstavlja tudi nakazilo v višini 208.000 evrov, o katerem komisija navaja, da ga je Janković prejel preko verižnih transakcij.

Tudi vrednostnih papirjev Janković ni prijavil, ker se premoženje ni povečalo, kvečjemu se je zmanjšalo. Med drugim je pojasnil, da je kupil delnice Krke in Luke Koper. Prve je prodal in izgubil 40 odstotkov, pri Luki Koper pa izguba doslej znaša že 90 odstotkov, je pojasnil.

Je pa Janković med drugim priznal, da ni v zakonitem roku prijavil štirih parcel gozda. Ko je to prebral v enem od medijev, je komisiji ta podatek posredoval. "Takrat mi je celo predsednik komisije rekel, da se to zgodi," je pojasnil.

Povedal je še, da zadnjih 15 let posluje samo preko enega tekočega računa, ima enak limit in redno plačuje obresti. Ocenjuje pa, da ni nič nenavadnega, da je poklical sina in mu dejal, naj mu nakaže nekaj denarja, ki mu ga je poprej posodil.

Je pa zanikal, da bi bili člani senata komisije izpostavljeni neposrednim ali posrednim očitkom. Kot je dejal Janković, je bil razgovor s člani z njegove strani korekten, poleg tega jim je dal vedeti, da je komisiji na voljo za pojasnila.

Janković odstopiti ne namerava. "Nisem kriv. Nisem nič vzel. Nisem storil nič koruptivnega," je poudaril in se vprašal, ali ne bi z odstopom priznal, da ima komisija prav. Sam namreč trdi, da komisija nima prav: "Nisem, nočem in ne bom kriminalec."

Protikorupcijska komisija je pri Jankoviću ugotovila sistematično in večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah oz. povečanju finančnih sredstev.

Bančni podatki, ki jih je zbrala komisija, kažejo, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 dalje na svoje bančne račune v Sloveniji skupno prejel 2,99 milijona evrov. Od tega je približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom.