atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Mariboru zatulile sirene, nato je počilo: tako je potekala evakuacija in deaktivacija bombe (FOTO)

Deli na:
V Mariboru zatulile sirene, nato je počilo: tako je potekala evakuacija in deaktivacija bombe (FOTO)

Foto: Bobo

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so uspešno deaktivirali prvo od dveh nedavno najdenih letalskih bomb iz druge svetovne vojne. Gre za 250-kilogramsko bombo, najdeno na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark. Sirene so malo pred 14. uro označile konec nevarnosti in s tem tudi evakuacije.

Kot je medijem povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, so iz štaba civilne zaščite potrdili, da so usposobljeni pirotehniki uspeli odviti oba vžigalnika, tako da je bomba onesposobljena in ne predstavlja več nevarnosti.

Uprava za zaščito in reševanje je za današnjo akcijo opravila evakuacijo ljudi iz 300-metrskega pasu okoli lokacije bombe. Ta ni bila preveč zahtevna, saj območje zajema le okoli 80 ljudi. Za vse, ki niso imeli drugih možnosti, so pripravili prostor v Dvorani Tabor.


Začetek deaktivacije bombe so naznanili z dvominutno opozorilno sireno, predvidoma okoli 16. ure pa bodo s polminutno sireno naznanili konec nevarnosti. Postopek onesposobitve bombe naj bi bil varen, saj ga bodo opravili strokovno usposobljeni in izkušeni pirotehniki. Obe bombi imata sicer mehanske vžigalnike, medtem ko je imela tista pred časom na Vurberku kemičnega, zato naj bi bila nevarnost temu primerno manjša.

Še ena akcija Mariborčane čaka v nedeljo, ko bodo morali odstraniti še drugo, dvakrat težjo bombo, najdeno med gradbenimi deli na železniški progi pri železniškem mostu na drugi strani Drave. Ta dan so ob 300-metrskem evakuacijskem območju, ki zajema okoli tisoč ljudi, določili še 600 metrov širok pas, kjer bodo izvedli ukrepe umikanja. Evakuirati bo potrebno okoli tisoč ljudi, še vsaj enkrat toliko jih bo moralo ostati v stanovanjih.

Bombo so strokovnjaki uničili na kraju najdbe, drugo pa bodo pred nedeljsko deaktivacijo premestili nekoliko nižje po železniškem nasipu, saj bi drugače bila potrebna širša evakuacija.