andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanca in Avstralca na Pacifiku ubila bomba iz druge svetovne vojne

Deli na:
Britanca in Avstralca na Pacifiku ubila bomba iz druge svetovne vojne

Ameriški vojaki med bitko za otok Bougainville na Salomonovem otočju leta 1944. - Foto: Wikimedia

Na Salomonevem otočju sta v nedeljo umrla strokovnjaka za deaktivacijo bomb iz Velike Britanije in Avstralije. Ubila ju je bomba iz druge svetovne vojne, ki je po nesreči eksplodirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je danes sporočila tamkajšnja policija, je dvojica - oba sodelavca norveške humanitarne organizacije - v pisarni organizacije v stanovanjski soseski v prestolnici Honiara nedovoljeno hranila neeksplodirano strelivo. V nedeljo jima je očitno po nesreči eksplodiral topniški izstrelek iz druge svetovne vojne in ju ubil.

Policija naj ne bi bila seznanjena s hranjenjem streliva in, kot je poudaril policijski inšpektor Clifford Tunuki, se kaj takega v stanovanjski soseski ne bi smelo dogajati. Preostalo strelivo so medtem že odstranili iz pisarne organizacije in tamkajšnjim prebivalcem zatrdili, da nevarnosti ni več.

Po navedbah organizacije Norwegian People's Aid sta bila ubita Britanec Stephen "Luke" Atkinson in Avstralec Trent Lee, ki sta pomagala pri vzpostavljanju podatkovne baze neeksplodiranega streliva na Salomonovem otočju. Tam je bilo v času druge svetovne vojne eno glavnih pacifiških bojišč med japonskimi in zavezniškimi silami.

Organizacija Norwegian People's Aid, ki oblastem Salomonovega otočja pomaga pri odstranjevanju municije izpred 75 let, je v nedeljo začasno ustavila vse svoje dejavnosti. Kot so sicer poudarili, je treba najprej izvesti temeljito preiskavo te "tragične nesreče", šele nato bo mogoče vleči zaključke in pripisovati krivdo.