Revija Reporter
Slovenija

V Mariboru zaradi tihega naseljevanja azilantov seja varnostnega sosveta

Jože Biščak

5. jan. 2017 14:10 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Problematiko nastanitve beguncev pri zasebnikih bomo predlagali kot posebno točko na naslednji seji varnostnega sosveta Mestne občine Maribor. Ministrstvo za notranje zadeve nas o tem ne obvešča. To pravijo v mariborski občini.

Potem ko je revija Reporter razkrila nekatere lokacije, kamor namerava vlada Mira Cerarja po tiho in brez vednosti lokalne skupnosti namestiti osebe, ki jim je Slovenija priznala status osebe z mednarodno zaščito, je po nekaterih občinah zavladal pravi preplah. V Dravogradu so svetniki od županje Marijane Cigale zahtevali sklic izredne seje, saj je iz javnega razpisa, ki ga je objavilo ministrstvo za javno upravo, razvidno, da bodo azilanti nameščeni v dva službena stanovanja v Dravogradu (3-sobno na Meži 154b in 2-sobno na Mariborski cesti 39) država v dva službena stanovanja, telefonu brnijo tudi pri mariborskem županu Andreju Fištravcu. V Mariboru so bili namreč v pritlično stanovanje na Smetanovi ulici 34 nameščeni trije Eritrejci, iz omenjenega razpisa ministrstva pa je razvidno, da bodo azilante namestili še v pet službenih stanovanj v štajerski prestolnici (1-sobno na Turnerjevi ulici 7, 2-sobno na Koroški cesti 105b, garsonjera na Mladinski ulici 48, garsonjera na Regentovi ulici 6 in 2-sobno na Bevkovi ulici 4).

Načrt opreme ene izmed sob za begunce na Regentovi ulici 6 v Mariboru.

»Z omenjeno zadevo (na Smetanovi ulici; opom. a.) nas je seznanil občan in smo zato na Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije že meseca decembra poslali pismo s prošnjo, da nam odgovorni na ministrstvu posredujejo odgovore na zastavljena vprašanja v zvezi z nastanitvijo prosilcev za mednarodno zaščito in predvsem problema o ne obveščanju lokalnih skupnosti o teh enostranskih dejanjih. Žal do sedaj še odgovora nismo prejeli,« pravijo na Mestni občini Maribor in dodajajo, da bodo tematiko predlagali kot točko na naslednji seji varnostnega sosveta občine. Na temo možnosti nastanitve prosilcev za mednarodno zaščito je v Mestni občini Maribor potekala tudi izredna seja, kjer je bil poročevalec mestni svetnik Andrej Špenga, s strani vladnega urada za informiranje pa so prejeli posebno obvestilo (tukaj).  

Načrt opreme stanovanja za begunce na Koroški cesti 105b v Mariboru.

Sicer z Mariboru poudarjajo, da je za nastanitve migrantov oziroma prosilcev za mednarodno zaščito pristojna izključno vlada oziroma ministrstvo za notranje zadeve. »Mestna občina Maribor z MNZ nima podpisane nobene pogodbe za najem objekta v občinski lasti. MNZ lahko sama, brez vključenosti MO Maribor, sklepa pogodbe s posamezniki, ki so lastniki objektov. Kljub temu pa MO Maribor pričakuje, da jo bo država o morebitni namestitvi prosilcev za mednarodno zaščito v zasebnih objektih obvestila. To je tudi bil eden od sklepov na izredni seji,« še pravijo na mariborski občini.