stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Ljubljani so se spomnili na žrtve koncentracijskih taborišč

Deli na:
V Ljubljani so se spomnili na žrtve koncentracijskih taborišč

Foto: Reuters

Dan spomina na holokavst, ki ga bomo obeležili v ponedeljek, je tudi dan spomina na vse žrtve nacističnih in fašističnih koncentracijskih taborišč. Dan služi predvsem kot opomin, da se kaj takega ne sme nikoli več ponoviti, se je glasilo sporočilo današnje proslave, ki jo je v Ljubljani priredila Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenija.

27. januar, dan spomina na holokavst, je obletnica osvoboditve taborišča Auschwitz, kjer je trpelo tudi 2342 Slovencev, od katerih jih 1331 ni preživelo. "Prav je, da se ob velikih žrtvah v judovski skupnosti spomnimo tudi Slovencev, ki so se uprli okupatorju," je povedal predsednik koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri ZZB za vrednote NOB Janez Alič. Več kot 63.000 jih je namreč v času druge svetovne vojne pristalo v 11 taboriščih in njihovih podružnicah. Kar 12.000 se jih ni nikoli vrnilo.

"Ko se je maja 1945 vojna morija končala, je brutalnost nacističnih in fašističnih zločinov šokirala svet. Minila so desetletja, spomini bledijo, resnica ostaja. In to ne glede na poskuse posameznikov, ki hočejo spreminjati, dokazati, da ste bili v nekakšnih kampih na počitnicah," je preživelim taboriščnikom na slovesnosti v Ljubljani dejal Alič in poudaril, da so preživeli zaradi ljubezni do domovine in solidarnosti med seboj.

"Današnja slovesnost naj bo opomin in spomin na vse trpljenje, ki so ga prestali naši taboriščniki," pa je poudaril slavnostni govornik, književnik Peter Kovačič Peršin. Koncentracijska taborišč so totalitarni režimi po njegovih besedah ustanavljali za uničevanje ljudi, ki so se jim uprli ali pa so bili za rasno, etnično ali ideološko monolitno družbo, kakršno so si zamislile totalitarne ideologije, preprosto označeni za motečo populacijo.

"Med temi žrtvami je bilo tudi veliko Slovencev. Za vsako številko pa je osebno življenje, tragedija in velika praznina ne samo pri svojcih, temveč tudi v narodu. Zato je dan spomina naša narodna in civilizacijska dolžnost," je povedal Kovačič Peršin. Dodal je, da se kaj takega ne sme več ponoviti in opozoril, da so današnje generacije odgovorne za grajenje sveta miru in človečnosti.



Alič je ob tem še poudaril, da je dan spomina priložnost, da se mlade opozori na zgodovino ter na vse pretekle in sodobne genocide.

Slovesnosti so se udeležili tudi vidni predstavniki slovenskega političnega življenja, kot sta sedanji in nekdanji predsednik republike Borut Pahor in Danilo Türk ter ljubljanski župan Zoran Janković, ki je poudaril, da je dan spomina na holokavst tudi opozorilo svetu pred "tistimi, ki govorijo o demokraciji, po drugi strani pa izvajajo dejanja, ki demokracije niso vredna".

Medtem po besedah Pahorja pomen dneva spomina leži predvsem pri vplivu na mlade. "Danes smo v prelomnem trenutku, da zavarujemo mir in svobodo, ki jo mlade generacije jemljejo kot samoumevno, čeprav temu ni tako. Treba je več govoriti o tej zgodovini, da bi pri mladih ljudeh spodbudili radovednost o tem, zakaj so se rodili v miru in svobodi ter zakaj to ni samoumevno," je na prireditvi povedal predsednik Pahor.

Prav v tem duhu je potekala današnja slovesnost, ki je temeljila predvsem na talentu in nastopih mladih iz glasbenih, plesnih, pevskih in gledaliških voda. Med drugim so nastopali pevci in člani godalnega orkestra iz Glasbene šole Ljubljana Moste - Polje ter plesalke iz Baletne šole Stevens. Prireditev ob dnevu spomina je ZZB za vrednote NOB letos organizirala že šestič zapored.