bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

Sha’carri Richardson Ekipa24.si

Nikoli prej tako razgaljene?! Dres Američank za ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Ljubljani shod v podporo Ukrajini

Deli na:
V Ljubljani shod v podporo Ukrajini

Shod ob drugi obletnici vojne v Ukrajini. - Foto: Bobo

Ob današnji drugi obletnici ruske invazije na Ukrajino je tudi v Ljubljani potekal shod v podporo Ukrajini, ki sta ga pripravili ukrajinska skupnost v Sloveniji in ukrajinsko veleposlaništvo v Ljubljani. Zbrani so se Sloveniji zahvali za vso dosedanjo pomoč in prosili za nadaljnjo vojaško podporo ter dodatne sankcije proti Rusiji v prihodnje.

Na shodu pred Moderno galerijo se je zbralo več sto podpornikov Ukrajine. Udeleženci so se sprehodili do ruskega veleposlaništva in kasneje do Kongresnega trga, kjer so jih nagovorili častni gostje in ukrajinski begunci.

Državni sekretar za mednarodne zadeve v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk je v nagovoru poudaril, da bo Slovenija, ki že od vsega začetka stoji z Ukrajino, ob njej stala tudi v prihodnje. "Nikoli se ne bomo vdali. To je edino sporočilo, ki ga moramo dati Putinu," je zatrdil Volk. Zaključil je, da je vsak svoboden narod dolžan pomagati državam, ki so žrtve agresije.

Slovenija podpira in bo tudi v prihodnje podpirala Ukrajino v vseh vidikih, je zatrdil tudi državni sekretar ministrstva za obrambo Damir Črnčec. "Vse pozive za mir, premirje in konec te vojne je potrebno nasloviti na preprost način. Ta vojna se lahko namreč konča že danes. Putin, umakni vojsko iz Ukrajine in vojne je konec," je pozval.

Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Andrij Taran je medtem poudaril prepričanje v zmago Ukrajine, vseeno pa je vse mednarodne partnerje pozval, naj ne prenehajo podpirati države."Ta obsežna vojna traja že dve leti. Svet sedaj z grozo gleda na to, kako ruski režim uničuje ukrajinska mesta, ubija ukrajinske civiliste, uničuje ukrajinsko kulturo in izvaja genocid nad ukrajinskim narodom. Vsak dan Ukrajina izgublja življenja svojih sinov in hčera, ki se borijo za prihodnost države in svojih otrok," je dejal.

Govorci so med drugim zahtevali tudi več vojaške, finančne in politične podpore Ukrajini ter dodatne sankcije proti Rusiji. Sloveniji in ostalim državam so se zahvalili za vso pomoč v zadnjih dveh letih in jih pozvali, da se skupaj še naprej zoperstavljajo Rusiji.

Slovensko-ukrajinsko kulturno in akademsko društvo Slava, PEN Slovenija, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Slovenska matica so danes v Ljubljani obletnico ruske invazije na Ukrajino obeležili tudi z literarnim dogodkom z naslovom Smrt ni moja zadnja beseda.

Ob drugi obletnici vojne pa se je na Prešernovem trgu zbralo tudi okoli 30 podpornikov Gibanja Slovenija proti rusofobiji. Na shodu so pozvali, da naj Slovenija nemudoma preneha oboroževati Ukrajino in se usmeri izključno na pošiljanje humanitarne pomoči obema sprtima stranema, naj normalizira diplomatske odnose z Rusijo in odpravi sankcije proti njej, ter sprejme korake za diplomatsko posredovanje med sprtima stranema.