marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

rok-snežič Necenzurirano

Snežič serijsko izgublja tožbe, stroškov pa ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Jama Revija Stop

Strašanski občutki groze in veliko smeha

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Šarec v Kijevu: Slovenija bo tudi v prihodnje pomagala Ukrajini

Deli na:
Šarec v Kijevu: Slovenija bo tudi v prihodnje pomagala Ukrajini

Obisk ministra za obrambo Marjana Šarca v Kijevu. - Foto: Facebook

Obrambni minister Marjan Šarec je danes na povabilo ukrajinskega ministra za obrambo Oleksija Reznikova skupaj z delegacijo obiskal Ukrajino, so sporočili z ministrstva za obrambo. Šarec je ukrajinskemu kolegu prenesel izraze podpore in poudaril, da bo Slovenija tudi v prihodnje pomagala Ukrajini na več področjih.

Šarec je na enodnevni obisk v ukrajinsko prestolnico prispel zjutraj. Sprejel ga je namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Oleksandr Poliščuk, ki mu je na Mihaelovem trgu v središču mesta pokazal uničene ruske tanke, nato pa sta položila cvetje ob bližnjem Zidu spomina. Na slednjem je naštetih več tisoč žrtev vojne v Ukrajini od leta 2014.

Slovenska delegacija, v okviru katere sta Šarca spremljala državni sekretar Damir Črnčec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš, je dopoldne obiskala tudi kijevsko predmestje Irpin, kjer so marca letos potekali strditi spopadi z rusko vojsko.

"Tukaj se je res odvijala težka terenska borba, uničenje je zelo veliko. Materialno škodo bodo lahko obnovili, nihče pa ne more povrniti človeških življenj," je Šarec povedal po obisku Irpina, so še sporočili z obrambnega ministrstva.

Na pogovorih med obema delegacijama so bile predstavljene trenutne razmere na bojiščih in zelo težak položaj po nedavnih sistematičnih napadih ruskih sil na ukrajinsko kritično infrastrukturo, kar je zelo otežilo življenjske razmere prebivalcem Ukrajine v večjem delu države.


Ukrajinski minister Reznikov se je Šarcu zahvalil za podporo na politični, humanitarni, materialni in vojaški ravni, ki Slovenijo postavlja visoko na lestvici podpornikov Ukrajine, Šarec pa je poudaril pomen samoobrambnega boja ukrajinskega naroda in dejal, da je slovenska vlada že obljubila pomoč pri obnovi uničene infrastrukture.

Dodal je, da je Slovenija od začetka vojne ves čas pomagala Ukrajini s humanitarno in vojaško pomočjo, opremo za razminiranje ter z oskrbo in pomočjo ukrajinskim beguncem. "Slovenija bo tudi v prihodnje pomagala Ukrajini na več področjih," je še zagotovil.

"Ukrajinci našo pomoč - tako vojaško kot nevojaško - zelo cenijo. Pogovarjali smo se, da bi Slovenija lahko na našem ozemlju pomagala pri oskrbi ranjencev, tudi civilnih. Pogovori v to smer že tečejo. Pogovori so bili usmerjeni tudi v prihodnost, v čas po vojni," je po srečanju z ukrajinskim ministrom izpostavil Šarec.

Omenil je tudi, da v Sloveniji teče postopek pridružitve k novi misiji EUMAM Ukrajina, v okviru katere nameravajo države EU izuriti do 15.000 ukrajinskih vojakov. Po Šarčevih besedah bodo tudi pripadniki Slovenske vojske sodelovali pri usposabljanju pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil.