nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V letos zaključenih primerih NPU ugotovljenih za 202 milijona evrov gospodarske škode

Deli na:
V letos zaključenih primerih NPU ugotovljenih za 202 milijona evrov gospodarske škode

Foto: Bobo

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je letos zaključil kriminalistične preiskave v 21 zadevah, s katerimi je bila povzročena materialna škoda za več kot 202 milijona evrov. Preiskovanje najtežjih oblik gospodarske kriminalitete sicer ostaja prednostna naloga NPU, je na današnji novinarski konferenci dejal pomočnik direktorja NPU Robert Črepinko.

NPU je v prvih sedmih mesecih leta podal kazenske ovadbe za 24 kaznivih dejanj, na pristojna državna tožilstva pa so podali tudi 14 poročil za obsežne primere, v katerih ni bilo podlage za podajo kazenske ovadbe, je na predstavitvi dela NPU v Ljubljani dejal Črepinko.

"V omenjenem obdobju smo podali predloge za začasno zavarovanje protipravno pridobljene premoženjske koristi v višini skoraj 10 milijonov evrov," je poudaril. Dodal je, da je samo odvzeta protipravno premoženjska korist učinkovito orodje za zmanjševanje takšnih oblik kriminalitete.

Preiskovalci NPU sicer trenutno preiskujejo 40 različnih sklopov zadev z več kot 120 sumi kaznivih dejanj, tako na področju gospodarske kot tudi organizirane kriminalitete.

Urad je približno 60-odstotno zaseden in tako veliko število obravnavanih primerov predstavlja veliko obremenitev za zaposlene, je poudaril Črepinko. Kljub temu pa bodo po njegovih zagotovilih nadaljevali z zbiranjem obvestil v najzahtevnejših primerih gospodarske kriminalitete ter tudi drugih oblik organizirane kriminalitete.

Pojasnil je še, da zaradi obsežnosti postopkov in velikih količin zaseženih podatkov, tako v fizični kot elektronski obliki, preiskave NPU praviloma trajajo več mesecev, pogosto tudi več kot leto dni. "Prizadevamo si, da bi v NPU zaposlili strokovnjake za računalniško preiskovanje, saj bi to pomenilo skrajšanje trajanja teh preiskav," je poudaril Črepinko. Prizadevajo si sicer tudi za pridobitev ustrezne računalniške podpore, ki bi omogočala lažje preiskovane zaseženih podatkov v najobsežnejših primerih.


Črepinko je spregovoril tudi o napovedani selitvi prostorov urada na Litostrojsko cesto. Dejal je, da to ne bo predstavljalo težav za delovanje urada. "Vzelo nam bo dva dni, da poberemo vse fascikle in se preselimo na novo lokacijo," je dodal. Prepričan je, da bodo tudi na novi lokaciji zagotovljeni ustrezni pogoji za delo.

Poleg gospodarske kriminalitete je med prednostnimi nalogami urada tudi preiskava organizirane kriminalitete ter nepreiskani umori in primeri sumljivih pogrešanih oseb. Črepinko je pojasnil, da skoraj pri vseh primerih preiskovalci NPU sodelujejo s kriminalisti drugih enot policije, tesno sodelovanje pa poteka tudi z drugimi državnimi organi in institucijami. "Ker je policija skoraj podaljšana roka tožilstva, pa je samoumevno tudi dobro sodelovanje z njimi," je dodal.

Med primeri uspešno zaključenih preiskav je Črepinko danes med drugim izpostavil preiskavo suma storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v zvezi z delovanjem pravne osebe iz Krškega, ki je bila zaključena julija. NPU je v zvezi s tem na krško okrožno državno tožilstvo že podal kazensko ovadbo zoper dve osebi zaradi storitve dveh kaznivih dejanj.

Z zbiranjem obvestil so preiskovalci namreč ugotovili, da obstaja utemeljen sum, da sta navedeni osebi s prodajo in nakupi različnih vrednostnih papirjev v nasprotju z naložbeno politiko oškodovali pravno osebo za skupno skoraj devet milijonov evrov, je še pojasnil Črepinko.

Po poročanju TV Slovenija naj bi bili omenjeni ovadbi podani zoper osebi, ki sta oškodovali Sklad za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

Novembra lani je sicer NPU izvajal preiskave na sedežu sklada, in sicer v prostorih, ki jih je uporabljala nekdanja v.d. direktorica sklada Ksenja Žnideršič Planinc. Mediji so takrat poročali, da naj bi Žnideršič Planinčeva v svojem polletnem mandatu kupila za tri milijone evrov obveznic Dela Prodaje in za šest milijonov evrov obveznic DZS. Na skladu pa so takrat pojasnili, da so se v času poslovanja nekdanje v. d. direktorice, to je od 16. septembra 2010 do 15. marca 2011, pojavile določene nepravilnosti pri poslovanju, ki sta jih odkrila upravni odbor in nadzorni svet družbe ter sprožila ustrezne postopke.