alja Odkrito.si

Ali Alja obžaluje nastop v šovu Pop TV-ja?

pes, mačka Svet24.si

Ker bodo kupili novega psa, se bodo znebili ...

Eva Longoria, Jose Baston Svet24.si

Zvezdnica pri 43 postala mama

Potekel potni list Svet24.si

Potnega lista ali osebne izkaznice ni več! Kaj ...

Selena Gomez, italija Najstnica.si

Selena Gomez ujeta v naši sosednji državi

35737651_992094877635247_5110765294146551808_n Petisvet

Očesna joga za izostritev vida

tina maze Njena.si

Konec skrivanja Tine Maze

Slovenija

V Kopru naval na britansko vojaško ladje Enterprise

Deli na:
V Kopru naval na britansko vojaško ladje Enterprise

Foto: Falklandsharvest

Včerajšnji javni ogled poveljniške ladje Natove stalne protiminske bojne skupine HMS Enterprise je na koprski potniški terminal privabil številne obiskovalce.

Ti so že kmalu po 9. uri ustvarili vrsto. Radovedneži, med katerimi so bile številne družine, so si lahko od blizu ogledali ladjo in njeno opremo ter del oborožitve in reševalne opreme.

Obisk Natove poveljniške ladje, ki je v Koper priplula v petek, v Sloveniji pa se bo zadržala vse do ponedeljka, je sicer namenjen krepitvi vojaškega sodelovanja med Slovensko vojsko in drugimi pomorskimi zmogljivostmi zveze Nato, so pred dnevi sporočili z obrambnega ministrstva. Slovenska vojska bo zagotovila podporo države gostiteljice, načrtovano pa je tudi srečanje poveljnika Natove bojne skupine in poveljnika ladje Justina Hainsa s poveljnikom 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske Romanom Anžičem.

Ob tokratnem obisku niso bile predvidene izjave za medije, je pa bila Enterprise včeraj med 9. in 11. uro na ogled za obiskovalce. Ob določenih varnostnih ukrepih, kot so bili prepoved vnašanja torb in nahrbtnikov ter ostrih predmetov, so na krov tako spuščali skupine po deset obiskovalcev. Že pred 9. uro se je na potniškem terminalu zbralo nekaj deset ljudi, kmalu pa so radovedneži ustvarili daljšo vrsto.

Marsikateri obiskovalec se je za ogled odločil po tem, ko je zanj izvedel prek radia. Takšen je primer Gorana in Silve z okolice Lenarta, ki sta sicer te dni na dopustu v Izoli. "Vreme je malo slabo, za kopanje ni in smo rekli, da gremo na ogled," je dodal Goran, ki je na ogled pripeljal tudi vnuka. "Tudi za otroke je to kar precej v redu," je še ocenil.

Podobno sta prek radia za javni ogled izvedela tudi Matic in Alenka iz Kamnika, ki sta se za doživetje vojaške ladje odločila predvsem zaradi bližine, saj sta trenutno na slovenski obali. Ladja je bila vredna ogleda, ki pa bi lahko bil obsežnejši, je povedal Matic, "ampak pač razumem, da ne smejo ravno vsega razkriti".

Po naključju sta si HMS Enterprise včeraj ogledala Angleža Paul in Samantha, sicer doma iz Manchestra, ki sta v Koper prispela s križarko. Bilo je kar manjše presenečenje naleteti na britansko vojaško ladjo, je opisal Paul, Samanthi pa se je zdelo zanimivo predvsem to, da so jim člani posadke tudi podrobneje opisali opremo na krovu.

Večnamenska ladja britanske kraljeve mornarice HMS Enterprise ima 72 članov posadke, vlogo poveljniške ladje Natove stalne protiminske bojne skupine 2 pa je prevzela prejšnji mesec.