nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Kobilarni Lipica obudili tradicijo blagoslova konj

Deli na:
V Kobilarni Lipica obudili tradicijo blagoslova konj

Foto: Arhiv Reporterja

V Kobilarni Lipica so včeraj obudili tradicijo blagoslova konj ob godu sv. Štefana, izročilnega zavetnika konj, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenca. Lokavski župnik Tomaž Kodrič je obred blagoslova opravil v najstarejšem lipiškem hlevu Velbanci, v kobilarni pa napovedujejo, da bodo tudi v prihodnjih letih nadaljevali s tradicijo.

Kot so sporočili iz Kobilarne Lipica, so si obiskovalci poleg blagoslova konj lahko ogledali tudi praznično predstavo lipiške šole jahanja. Blagoslova konj se je med drugimi udeležil tudi v.d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak s sodelavci.

V skladu s staro slovensko tradicijo so bili konji na štefanovo od nekdaj deležni blagoslova, da bi bili vse leto varni pred boleznimi in nesrečami, saj je sv. Štefan zavetnik konj, so še zapisali v kobilarni.

Ob godu sv. Štefana so blagoslovi konj včeraj potekali tudi na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju. Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, za zavetnika konj in živine na splošno pa so ga v srednji in severni Evropi razglasili, ker je nadomestil božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje ter živino.