sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Katoliški cerkvi danes praznik Marijinega vnebovzetja

Deli na:
V Katoliški cerkvi danes praznik Marijinega vnebovzetja

Foto: Bobo

Katoličani danes praznujejo praznik Marijinega vnebovzetja, ki se po ljudskem izročilu imenuje tudi veliki šmaren. Po cerkvah bodo številne maše, še posebej praznično bo v Marijinih svetiščih, ki so med Slovenci zelo priljubljena. Največ vernikov je pričakovati na Brezjah, novi predsednik škofovske konference Andrej Glavan pa bo maševal na Zaplazu.

Veliki šmaren, ki je pri nas tudi dela prost dan, je največji in eden najstarejših Marijinih praznikov. Marijinemu vnebovzetju so posvečene številne cerkve pri nas in po svetu. Slovenski škofje vsako leto ob velikem šmarnu obnovijo posvetitev slovenskega naroda Mariji.

Procesije in maše so pripravili že na predvečer velikega šmarna, praznik so ponekod pričakali s celonočnimi molitvami. V največjem romarskem središču pri nas, na Brezjah, bo danes osrednja slovesnost ob 10. uri, vodil jo bo ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Množice vernikov pričakujejo tudi v osrednjem primorskem in štajerskem romarskem središču, na Sveti Gori in Ptujski Gori.

Zdaj že nekdanja ljubljanski in mariborski nadškof, Anton Stres in Marjan Turnšek, po julijskih odstopih večjih slovesnosti ob prazniku ne bosta vodila.

Novomeški škof Andrej Glavan, ki začasno vodi ljubljansko nadškofijo, Stresa pa je nasledil na čelu Slovenske škofovske konference, bo dopoldne maševal v romarski cerkvi na dolenjskem Zaplazu. Celjski škof Stanislav Lipovšek, ki začasno vodi mariborsko nadškofijo, pa bo med drugim mašo vodil v Petrovčah, kjer bo osrednja slovesnost prav tako ob 10. uri. Kardinal Franc Rode bo dopoldne maševal v Fari pri Kočevju.