avto, hitrost, divjanje, vožnja Svet24.si

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

kolektivna zavest Svet24.si

Teži kolektivne zavesti nihče ne more ubežati

895265_047-zdravniska_stavka Necenzurirano

Kje je največ zdravnikov preklicalo soglasje za ...

tanja fajon, klemen žibert, matjaž han Reporter.si

V SD mrzlično iščejo rešitelja, a nihče noče...

doncic 1 Ekipa24.si

Dončić udaril v svojem slogu! Novinar vztrajal, ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

Adam Delius Ekipa24.si

Da bi Elšnik v Celju sedel na klopi? Odziv ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V imenu Tita kot sodnik grobo kršil človekove pravice, zdaj pa je celo član sodnega sveta

Deli na:
V imenu Tita kot sodnik grobo kršil človekove pravice, zdaj pa je celo član sodnega sveta

Emil Zakonjšek je bil tudi zagovornik Milana Kučana pred parlamentarno komisijo leta 2007 - Foto: Bobo

Čeprav je Emil Zakonjšek v imenu Tita kot sodnik grobo kršil človekove pravice, je zdaj celo član sodnega sveta.

Problem slovenskega sodstva ni zgolj sodniška oligarhija še iz prejšnjega režima. Vprašljiv je tudi sodni svet, katerega član je od lanskega aprila dolgoletni odvetnik Emil Zakonjšek. Za njegovo izvolitev je glasovalo 40 poslancev vladajoče koalicije.

Pred odvetniško kariero je bil Zakonjšek 15 let sodnik (od 1977 do 1992). Pred nekaj leti smo razkrili sodbo iz leta 1981, ko je kot predsednik kazenskega senata temeljnega sodišča v Ljubljani obsodil človeka na osemmesečno zaporno kazen (nepogojno!) zaradi verbalnega delikta.

Šlo je za državljana P. R., v senatu, ki je uporabil zloglasni 133. člen kazenskega zakonika SFRJ, je bila tudi sedanja vrhovna sodnica Vesna Žalik. Drugi so bili porotniki – laiki. Državljanu P. R. sta sodnika kot »sovražno propagando« očitala, da je v enem od zapisov »prikazoval tovariša Tita kot diktatorja, ki na nasilen način s pomočjo milice uveljavlja svojo voljo, ter se celo z njegovo vednostjo organizirajo umori.« Zapisi so bili iz januarja 1979, ko je bil Tito še živ (umrl 1980).

Zakonjšek je tudi prijatelj Milana Kučana in član njegovega Foruma 21. Menite, da imamo neodvisno in nepristransko sodstvo?

Ko smo ob članku pred nekaj leti Zakonjška vprašali, kako komentira to, da je kot sodnik kršil človekove pravice, je dejal, da je bil tedaj star šele 31 let in na začetku sodniške kariere. Pravi, da je stvari preprosto ocenjevati za nazaj in vrednotiti ravnanja z današnjimi merili, morda bi z več izkušnjami našel drugo rešitev. 133. člen KZ je bil tedaj pač v veljavi in sodniki vedno sodijo po zakonu. Sebe ne dojema kot kršilca človekovih pravic. Zakonjšek je bil res mlad, a zelo »primeren«. Že dve leti po tej sodbi je postal vodja ljubljanske enote temeljnega sodišča, leta 1987 že predsednik tega sodišča, kar je bil 1990.

Sodni svet sestavlja 11 članov, pet jih na predlog predsednika republike izvoli DZ izmed profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, šest jih izvolijo sodniki iz svojih vrst. Med drugim sodni svet daje predloge DZ za izvolitev v sodniško funkcijo, vodi disciplinske postopke zoper sodnike in odloča o njihovem napredovanju. Zakonjšek je tudi prijatelj Milana Kučana in član njegovega Foruma 21. Menite, da imamo neodvisno in nepristransko sodstvo?