Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V imenu Tita kot sodnik grobo kršil človekove pravice, zdaj pa je celo član sodnega sveta

Deli na:
V imenu Tita kot sodnik grobo kršil človekove pravice, zdaj pa je celo član sodnega sveta

Emil Zakonjšek je bil tudi zagovornik Milana Kučana pred parlamentarno komisijo leta 2007 - Foto: Bobo

Čeprav je Emil Zakonjšek v imenu Tita kot sodnik grobo kršil človekove pravice, je zdaj celo član sodnega sveta.

Problem slovenskega sodstva ni zgolj sodniška oligarhija še iz prejšnjega režima. Vprašljiv je tudi sodni svet, katerega član je od lanskega aprila dolgoletni odvetnik Emil Zakonjšek. Za njegovo izvolitev je glasovalo 40 poslancev vladajoče koalicije.

Pred odvetniško kariero je bil Zakonjšek 15 let sodnik (od 1977 do 1992). Pred nekaj leti smo razkrili sodbo iz leta 1981, ko je kot predsednik kazenskega senata temeljnega sodišča v Ljubljani obsodil človeka na osemmesečno zaporno kazen (nepogojno!) zaradi verbalnega delikta.

Šlo je za državljana P. R., v senatu, ki je uporabil zloglasni 133. člen kazenskega zakonika SFRJ, je bila tudi sedanja vrhovna sodnica Vesna Žalik. Drugi so bili porotniki – laiki. Državljanu P. R. sta sodnika kot »sovražno propagando« očitala, da je v enem od zapisov »prikazoval tovariša Tita kot diktatorja, ki na nasilen način s pomočjo milice uveljavlja svojo voljo, ter se celo z njegovo vednostjo organizirajo umori.« Zapisi so bili iz januarja 1979, ko je bil Tito še živ (umrl 1980).

Zakonjšek je tudi prijatelj Milana Kučana in član njegovega Foruma 21. Menite, da imamo neodvisno in nepristransko sodstvo?

Ko smo ob članku pred nekaj leti Zakonjška vprašali, kako komentira to, da je kot sodnik kršil človekove pravice, je dejal, da je bil tedaj star šele 31 let in na začetku sodniške kariere. Pravi, da je stvari preprosto ocenjevati za nazaj in vrednotiti ravnanja z današnjimi merili, morda bi z več izkušnjami našel drugo rešitev. 133. člen KZ je bil tedaj pač v veljavi in sodniki vedno sodijo po zakonu. Sebe ne dojema kot kršilca človekovih pravic. Zakonjšek je bil res mlad, a zelo »primeren«. Že dve leti po tej sodbi je postal vodja ljubljanske enote temeljnega sodišča, leta 1987 že predsednik tega sodišča, kar je bil 1990.

Sodni svet sestavlja 11 članov, pet jih na predlog predsednika republike izvoli DZ izmed profesorjev prava, odvetnikov in drugih pravnikov, šest jih izvolijo sodniki iz svojih vrst. Med drugim sodni svet daje predloge DZ za izvolitev v sodniško funkcijo, vodi disciplinske postopke zoper sodnike in odloča o njihovem napredovanju. Zakonjšek je tudi prijatelj Milana Kučana in član njegovega Foruma 21. Menite, da imamo neodvisno in nepristransko sodstvo?