900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Dravogradu zatulila sirena zaradi nevarnosti poplav: trenutno so razmere stabilne

Deli na:
V Dravogradu zatulila sirena zaradi nevarnosti poplav: trenutno so razmere stabilne

Drava še vedno narašča. - Foto: Novice Svet24

V Dravogradu, kjer je dopoldne prebivalce na nevarnost poplav opozorila sirena, so razmere stabilne. Pretok Drave niha od 1100 do 1300 kubičnih metrov na sekundo, na najbolj izpostavljenih območjih se reka razliva, a objektov ne ogroža. Podobno naj bi bilo vse do torka zvečer, tako da gasilci do takrat ostajajo na dežuranju.

Tudi avstrijske napovedi so razmeroma ugodne; predvidoma v torek čez dan naj bi se pretok spustil pod 1100 kubičnih metrov na sekundo, je za STA povedal podžupan Občine Dravograd in član civilne zaščite Anton Preksavec. Danes sredi dneva se je znova sestal s kolegi iz sosednje avstrijske občine Labot, s katerimi si vseskozi izmenjujejo informacije o dogajanju in pretokih.

Prostovoljni gasilci in pripadniki civilne zaščite tako ostajajo v pripravljenosti, gasilci bodo dežurali tudi to noč in predvidoma do torka zvečer. "Ko bo pretok Drave nekaj časa stabilno pod 1200 kubičnih metrov na sekundo, se bo ponovno oglasila sirena za konec nevarnosti," je dejal podžupan.

Glede na zadnje hidrološko opozorilo Agencije RS za okolje, izdano ob 14. uri, bo pretok Drave na meji z Avstrijo predvidoma do 19. ure 1350 kubičnih metrov na sekundo, nato pa do konca dneva 1200 kubičnih metrov na sekundo.

V spodnjem toku se pretok Drave zaradi lokalnih dotokov poveča še za okoli 120 kubičnih metrov na sekundo. Drava ob tem poplavlja na več mestih ob strugi, tako da je za danes za celotno območje struge izdano oranžno hidrološko opozorilo, ki opozarja na poplave. Za spodnji del struge Drave je oranžno hidrološko opozorilo izdano tudi za torek.



Dravograd je novembra 2012 utrpel katastrofalne posledice poplavljanja Drave, v zadnjih letih pa je narasla reka že skorajda stalnica ob jesenskih padavinah. Zato Preksavec opozarja, da bi morala država več narediti za varnost občanov, pričakuje najmanj letno čiščenje in poglabljanje struge Drave in Meže.

V Dravogradu je kritična meja pretoka Drave, ki že pomeni zalivanje hiš, okoli 1400 kubičnih metrov na sekundo. V Vuzenici, kjer so prav tako od minulega konca tedna pripravljeni na napovedane povečane pretoke reke Drave, pa je kritična meja pretok 1800 kubičnih metrov na sekundo.

Po podatkih Dravskih elektrarn Maribor je bil pretok Drave okoli 15. ure pri hidroelektrarni (HE) Dravograd 1177 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 1351, največji je bil pri HE Fala, in sicer 1563, čez 1500 kubičnih metrov na sekundo je bil tudi pri HE Zlatoličje.

Sicer pa je še vedno zaprt mejni prehod Vič na avstrijski strani.