pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Dravi v Mariboru našli tri bombe iz druge svetovne vojne

Deli na:
V Dravi v Mariboru našli tri bombe iz druge svetovne vojne

Foto: Bobo

V nedavni čistilni akciji so potapljači v strugi reke Drave pod Starim mostom v Mariboru našli tri ameriške letalske bombe iz druge svetovne vojne. Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so včeraj izvedli akcijo identifikacije eksplozivnih ostankov in jih odstranili iz vode.

Akcija se je začela v četrtek in bo trajala predvidoma do danes. V četrtek so ob pregledu ugotovili, da obstajajo tri letalske bombe pod Starim mostom. "Ugotovilo se je, da gre za ameriške letalske bombe, težke 250 kilogramov," je v izjavi za medije povedal vodja intervencije Andrej Šekli. "Danes moramo pregledati in identificirati vžigalne mehanizme in glede na te ugotovitve se bomo dogovorili za nadaljnje ukrepe," je dodal.

"Če se bo ugotovilo, da so sredstva nevarna, so postopki varnosti dosti večji," je poudaril. Možna je bila tudi evakuacija ali premestitev bomb nižje s tokom na območje, ki ni poseljeno. Koliko razstreliva vsebujejo bombe, so šele ugotavljali. Po besedah Šeklija pa lahko že najnižja možna vsebnost eksploziva v tej vrsti bomb zamaja temelje mostu.

"Pripravljeni smo na vse variante, kar zadeva zahtevnost. Tako tiste najbolj blage kot tudi tiste, ki bi terjale v nekem delu evakuacijo," je dodal poveljnik mariborske civilne zaščite Andrej Verlič.

Po pregledu so ugotovili, da bombe vsebujejo razstrelivo, a niso vnetljive. "Vse tri letalske bombe smo identificirali in ocenili, da niso nevarne za premik. Zato smo jih dvignili in peljali ven, tako da so na suhem in bodo šle v skladišče," je zvečer povedal Šekli. Najverjetneje jih bodo uničili v sklopu rednega letnega uničevanja najdenih eksplozivnih teles.

Med včerajšnjo akcijo so našli še eno letalsko bombo pod Železniškim mostom, ki jo bodo odstranili predvidoma danes. Sprva so domnevali, da se ena bomba nahaja tudi pod Studenško brvjo, a se je izkazalo, da gre za cev.

Delo izvaja državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi v sodelovanju z mariborskimi civilno zaščito, poklicno gasilsko brigado, prostovoljnim gasilskim društvom in službo nujne medicinske pomoči.

S podobnimi primeri so se srečali že drugod po Sloveniji. "Teh ostankov vojn je žal kar precej. Razporejeni so po vsej Sloveniji," je pojasnil Šekli. Med drugim je ogromno ostankov v Soči in Krki. "V Dravi je sicer tok manjši, a to te lahko pri delu tudi ovira, ker ti mulja ne spira stran in ostajaš več časa v temi," je pojasnil. Vidljivost je bila odlična, bombe pa so ležale pod mostom na globini od pet do sedem metrov.

Maribor so zaradi vojaške industrije in pomembne prometne vloge v letih 1944 in 1945 velikokrat bombardirali zavezniki. Stari most, znan tudi kot Glavni most, je bil ob tem močno poškodovan, a so ga pozneje obnovili.