Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V domovih za starejše v sredo okuženih 162 oskrbovancev, 25 več kot v torek

Deli na:
V domovih za starejše v sredo okuženih 162 oskrbovancev, 25 več kot v torek

Največ okužb imajo v šmarskem domu starejših občanov. - Foto: DSO Šmarje pri Jelšah

V domovih za starejše po državi je bilo v sredo skupno 162 oskrbovancev in 32 zaposlenih s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, so sporočili z ministrstva za delo. Okuženih oskrbovancev je bilo tako 25 več kot v torek. Za preprečevanja vnosa covida-19 so vsem domovom posredovali navodila, kako naj se organizirajo.

Vsak socialnovarstveni zavod mora po navodilih ministrstva organizirati tri cone: eno za zdrave uporabnike, drugo za uporabnike s sumom na okužbo z novim koronavirusom ter tretjo cono za uporabnike, ki so pozitivni na covid-19.

V primeru, da je v domu prisotna okužba z novim koronavirusom med uporabniki, morajo v zavodu delo organizirati tako, da zaposleni ne prehajajo med zdravimi uporabniki in uporabniki s sumom na okužbo oz. pozitivnimi na okužbo.

Poleg tega morajo v vseh socialnovarstvenih zavodih poskrbeti za spremljanje zdravstvenega stanja pri zaposlenih ter v njihovih družinah. Tako si bodo morali po navodilu ministrstva za zdravje zaposleni v socialnovarstvenih zavodih meriti telesno temperaturo tik pred prihodom na delo. V primeru sprememb v telesni temperaturi v povezavi z zdravstvenim stanjem pa bodo o tem morali obvestiti odgovorno osebo, dokler se ne razjasni, kaj je razlog za spremembe v zdravju, pa ne smejo v službo.

Po navodilu ministrstva za zdravje morajo v vseh domovih za starejše organizirati ekipe za obravnavo uporabnikov v primeru izbruha covida-19. Ekipo naj sestavljajo odgovorna oseba zavoda, zdravnik ambulante družinske medicine v socialnovarstvenem zavodu, odgovorni za področje zdravstvene nege oz. od njega pooblaščena diplomirana medicinska sestra, specialist javnega zdravja področne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje, koordinator, ki ga imenuje minister, ter diplomirana medicinska sestra, ki jo imenuje Zbornica zdravstvene in babiške nege.

V torek je bilo v domovih za starejše okuženih 137 oskrbovancev in 30 zdravstvenih delavcev, kar pomeni, da so do srede potrdili okužbe pri dodatnih 25 oskrbovancih in dveh zaposlenih.

Po podatkih ministrstva za delo je trenutno pet domov za starejše, kjer že imajo več kot 10 potrjenih primerov okužbe. Največ, 85, jih imajo v domu v Šmarju pri Jelšah, 39 v Metliki, 30 v Ljutomeru, 19 v Deosovem domu v Horjulu, v enoti Bokalce Doma za starejše občane Vič Rudnik v Ljubljani pa 11. Z okužbami se soočajo še v drugih domovih starejših po državi, a po navedbah ministrstva imajo večinoma po enega ali dva primera.