sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Brežicah so se migranti stepli in zakurili staro pohištvo

Deli na:
V Brežicah so se migranti stepli in zakurili staro pohištvo

Foto: Bobo

Brežiški župan Ivan Molan je zaradi današnjega prihoda večjega števila migrantov državo pozval k takojšnjemu posredovanju v tamkajšnjem sprejemnem centru in na meji. Brežiška občina je najbolj izpostavljena, stanje pa bi lahko postalo neobvladljivo in bi lahko povzročilo resne posledice. Policija je sicer svoje vrste na Brežiškem že okrepila. V brežiškem sprejemnem centru so se zaradi dolgega čakanja na dežju tudi že stepli prebežniki, nekateri pa so tudi zakurili staro pohištvo.

Z občine, kjer ocenjujejo, da se razmere na Brežiškem zaostrujejo, so sporočili, da prebežniki po zadnjih informacijah čez mejo prihajajo v večjih skupinah po tisoč in več, brežiški sprejemni center pa je že prepoln.

Ker se že napovedujejo novi migrantski vali, želi Molan opozoriti na resnost in nujnost takojšnjega ukrepanja, so še zapisali na brežiški občini.

Sicer pa je policija po neuradnih informacija STA svojo prisotnost na brežiškem koncu že okrepila. V pripravljenosti je tudi več policijskih oklepnikov. Zaradi vse številnejših prihodov migrantov naj bi na mejnem prehodu Obrežje omejili tudi gibanje novinarjev.

Na Obrežju je zdaj 500 ljudi, v slabih vremenskih razmerah so najprej poskrbeli za najbolj ranljive skupine in jih namestili v objekt na mejnem prehodu, kjer so v preteklih dneh potekali postopki evidentiranja.

S celjske policijske uprave so pravkar sporočili, da bodo z mejnega prehoda Obrežje to noč na začasno vstopno točko na mejni prehod Dobovec pripeljali osem avtobusov migrantov.

Vozili jih bodo v različnih časovnih intervalih. Avtobusa s prvimi 100 migranti sta že prispela. Po opravljenih registracijskih postopkih jih bodo z avtobusi odpeljali v Celje, v namestitveni center na Dečkovi cesti.

Med begunci, ki čakajo na Obrežju je sicer prišlo manjših kršitev javnega reda in miru, med seboj so se prerivali in požgali nekaj vejevja, a so gasilci ogenj pogasili, posebne škode pa ni bilo.

Sicer pa so po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista tamkajšnji policijski viri popoldne potrdili, da je iz Opatovca proti slovenski meji odpeljalo novih 50 avtobusov s prebežniki.

Kje naj bi prešli slovensko-hrvaško mejo, naj bi bilo odvisno od dogovorov s slovensko stranjo. Predvidevajo pa, da bi to lahko najverjetneje bil mejni prehod Bregana oz. Obrežje, so še zapisali pri Jutarnjem listu.

Kmalu naj bi na Obrežje prišlo še 20 avtobusov. Vendar pa slovenska policija uradnih podatkov o prihodih novih skupin beguncev nima, saj jih hrvaška stran o tem ne obvešča več.