sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pred Rigoncami čaka nova pošiljka migrantov, v brežiškem centru že 3000 ljudi

Deli na:
Pred Rigoncami čaka nova pošiljka migrantov, v brežiškem centru že 3000 ljudi

Foto: Reuters

Na hrvaški strani meje, malo pred mejnim prehodom Rigonce se je zjutraj ustavil nov vlak z begunci. Koliko jih je, policija še ne ve, pričakujejo pa, da se bo ponovil ponedeljkov scenarij, ko se je več kot tisoč migrantov v spremstvu policije po savskem nasipu peš odpravilo v brežiški sprejemni center. Tam je zdaj že nekaj več kot 3000 prebežnikov.

Svetovalec Občine Brežice za civilno zaščito Roman Zakšek je za STA povedal, da je brežiški center, katerega prvotna zmogljivost je približno 400 ljudi, že prepoln. Tam sicer pomagajo vse razpoložljive sile, v ponedeljek se jim je pridružila tudi vojska. Vsi pa so svoje delo opravljajo dobro, je dodal.

Migranti sicer še kar prihajajo. Stanje je za zdaj še obvladljivo, če se bo pritisk še okrepil, pa lahko pride do težav, je ocenil Zakšek.

Podobno ocenjuje tudi brežiški župan Ivan Molan, ki državo poziva, naj za prebežnike namesto, da jih vozijo z meje do Brežic ali pa da do tam pešačijo, sprejemne centre uredi na vseh petih mejnih prehodih v brežiški občini.

Molan je sicer pozdravil okrepitve na in ob meji ter pomoč vojske. Če begunski val ne bo pojenjal, pa bo treba narediti še kaj več, je poudaril.

Nov sprejemni center za begunce bi potrebovali ob železniški postaji Dobova, prebežnike pa bi do tam, namesto da ti sami in težje obvladljivi iščejo pot do meje ter brežiškega sprejemnega centra, lahko vozili z vlaki.

Schengenski sistem je namreč odpovedal, je za STA ocenil Molan, in še pristavil, da je Slovenija dejansko postala le še popisovalka in prevoznik migrantov.

Koordinator prostovoljcev v brežiški občini Jernej Agrež pa je davi dejal, da njihove zaloge in število prostovoljcev za zdaj še zadostujejo. V njihovem skladišču ves čas dežurajo, povsod pa lahko takoj posredujejo oz. pomagajo.

Sicer se bodo enako kot do zdaj prilagajali trenutnemu stanju, pozvali pa so k novemu zbiranju dobrin, je Agrež še povedal za STA.

Po podatkih Policijske uprave (PU) Novo mesto je od ponedeljka popoldne do zdaj državno mejo na njihovem območju na zeleni meji ter na mejnih prehodih prečkalo okoli 4000 migrantov.

Več kot 3000 so jih policisti izsledili v bližini mejnega prehoda Rigonce, na mejni prehod Obrežje in Orešje pa je prispelo okoli 900 tujcev. Tujci so povedali, da so v spremstvu hrvaških varnostnih organov z vlaki prispeli v bližino državne meje, od koder so peš nadaljevali proti Sloveniji in mejo prečkali preko mosta na Sotli.

V skupini, ki je zeleno mejo prečkala nekaj po polnoči, je bilo več kot 1800 prebežnikov. Veliko množico so policisti usmerili in spremljali proti registracijskemu centru Brežice, kjer je zdaj okoli 3300 tujcev.

Včeraj od 15. ure so v sprejemne in registracijske centre po državi z območja PU uprave Novo mesto prepeljali 1800 migrantov, z njihovimi prevozi in registracijo pa nadaljujejo.

Zjutraj, nekaj po 6. uri, je na območje Rigonc vnovič prispela večja skupina tujcev. Po prvih ocenah je teh okoli 2000. Tudi v tem primeru pa hrvaški varnostni organi o prihodu teh slovenskih kolegov niso obvestili, so še sporočili s PU Novo mesto.