nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V bolnišnici Topolšica le dobili plače, ne pa tudi prispevkov

Deli na:
V bolnišnici Topolšica le dobili plače, ne pa tudi prispevkov

Foto: boltop.si

V bolnišnici Topolšica so zaposlenim kljub blokadi računa izplačali plače. Gre za kratkoročno rešitev, zaposlenim tudi niso plačali prispevkov.

V bolnišnici Topolšica, kjer imajo zaradi likvidnostnih težav že več kot teden dni blokiran račun, so zaposlenim včeraj kljub prvotnim informacijam izplačali plače, a brez prispevkov, je za STA potrdil vršilec dolžnosti direktorja bolnišnice Jurij Šorli. Na ministrstvu za zdravje pa so napovedali, da bodo za bolnišnico predlagali odobritev kredita.

O izplačilu je poročal Svet na Kanalu A, informacijo pa je Šorli potrdil tudi za STA. Kot je pojasnil, so se sredstva za plače sprostila, potem ko je eden od izvajalcev energetske sanacije začasno zadržal izvršbo. A ta sredstva so zadoščala le za izplačilo neto plač, ne pa tudi prispevkov.

Po besedah v. d. direktorja gre za kratkoročno rešitev, zato morajo nujno poiskati dolgoročno. S težavo so že pred dnevi seznanili ministrstvo za zdravje, a od tam še niso prejeli pomoči.

So pa naknadno z ministrstva za zdravje sporočili, da bodo ministrstvu za finance predlagali, da bolnišnici odobri kredit, saj želijo zagotoviti nemoteno zdravstveno oskrbo prebivalstva. Kot so še zapisali, se je bolnišnica Topolšica znašla v hudih likvidnostnih težavah zaradi slabega vodenja in napačnih poslovnih odločitev v preteklosti za investicije, ki niso imele finančnega kritja.


Istočasno je treba pristopiti k sanacijskim ukrepom, ki zajemajo odprodajo nepremičnin in načrt pripojitve bolnišnice Topolšica k drugi bolnišnici, so še sporočili.

Dodali so, da so likvidnostne težave bolnišnice nastale zaradi investicije v prenovo bolniških sob in postelj, za katero bolnišnica ni imela zagotovljenih finančnih sredstev. Ministrstvo za zdravje je zato zahtevalo revizijo celotnih investicijskih vlaganj v preteklosti, poteka pa tudi revizija računskega sodišča.

Bolnišnica Topolšica ima šest milijonov nepokritih obveznosti, od tega 2,2 milijona zapadlih obveznosti, 2,3 milijona evrov posojil pri državni zakladnici in 1,7 milijona evrov dolgoročnega posojila komercialne banke, so še navedli na ministrstvu.

Vsi prihranki bolnišnice so bili porabljeni za financiranje 8,5 milijona evrov vredne naložbe v energetsko obnovo bolnišnice, ki so jo zaključili lani. Ta je bila po besedah Šorlija nujna, a preverjajo, če je bila ustrezno izvedena.

Ministrstvo za zdravje sicer med drugim preverja možnosti združitve Bolnišnice Topolšica s Kliniko Golnik ali s Splošno bolnišnico Celje.