Revija Reporter
Slovenija

Ustvarjalka Križevega pota v večnem mestu s kardinalom Francem Rodetom

Biserka Karneža

22. apr. 2018 7:14 Osveženo: 7:19 / 22. 4. 2018

Deli na:

Svojevrstna in zanimiva slovenska umetnica mag. Patricija Simonič, avtorica upodobitve Križevega pota in oltarne slike sv. Bernarda v grajski kapeli v Pernovem pri Žalcu ter skulpture Deček miru, ki je bil podarjen papežu Frančišku v Vatikanu, se je pretekle dni znova mudila v večnem mestu: »Rada se vračam, saj se mi prav tu ponuja neskončna inspiracija za ustvarjanje.«

Ob tej priložnosti se je mag. Patricija Simonič srečala s kardinalom Francetom Rodetom v Vatikanu in mu izročila eno od svojih umetnin. Gre za slikarsko delo iz njenega ustvarjalnega cikla sakralnih motivov, portret Jezusa.

Kardinal Rode je kot poznavalec in velik ljubitelj umetnosti izrazil pohvalo njenemu umetniškemu delu ter ga postavil ob bok umetninam velikih umetniških ustvarjalcev. Sama pravi, da je zelo počaščena, ker je njeno delo šlo v roke tako izjemnega Slovenca,ki je trajno obogatil identiteto Slovenije.

Simoničeva, ki je znana predvsem po svojem slikarskem opusu del Ona, se bo v jeseni že drugič predstavila v Rimu, tokrat v sklopu umetniških razstav Associazione Indipendente Donne Europee. Želi se soočiti s konkurenco v širokem svetu umetnosti, zato v prihodnje načrtuje več razstav v tujini.

Umetnica, rojena na Ptuju, se je zapisala umetnosti z vpisom na srednjo tehnično šolo za aranžersko dejavnost. Po magisteriju s področja marketinga umetnosti nadaljuje z raziskovanjem kot doktorska kandidatka, obenem deluje kot slikarka in kiparka.

O njej je umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Ana Marija Stibilj Šajn zapisala, da sodi med vidnejše predstavnice tradicionalne figuralike in umetniških praks. Njena dela z renesančnimi elementi je uvrstila v realizem.