Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ustavni sodniki danes o referendumu o družinskem zakoniku

Deli na:
Ustavni sodniki danes o referendumu o družinskem zakoniku

Foto: Bobo

Ustavni sodniki bodo imeli predvidoma danes na mizi pritožbo zoper sklep državnega zbora, ki je zavrnil razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi. Pritožbo so vložili v koaliciji Za otroke gre, ki trdi, da v zakonu samem ni bila ugotovljena nobena protiustavnost in ga zato ni treba spreminjati.

Državni zbor je 26. marca zavrnil razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki pravice homoseksualni parov izenačuje s pravicami heteroseksualnih parov. Po mnenju DZ se referendumska pobuda nanaša na zakon, glede katerega skladno z ustavo referendum ni dopusten. DZ je tako zaustavil zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Koalicija Za otroke gre je zatem na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper sklep DZ, v njej pa predlagajo odpravo sklepa DZ in dopustitev referenduma. Kot so spomnili, se je ugotovitev ustavnega sodišča v preteklosti nanašala na protiustavnost na področju dedovanja, kar pa bi bilo smiselno urediti v zakonu o registraciji istospolne partnerske skupnosti ali o dedovanju.