kerc 3 Odkrito.si

Življenje slovenskega igralca daleč od oči ...

pizama1 Svet24.si

Boštjan Gorenc - Pižama o svojem hujšanju

molk Svet24.si

Tedenski horoskop: Dialoga ni in ga žal še ne bo...

bitenc Svet24.si

Umrl je legendarni igralec Demeter Bitenc

liam payne Najstnica.si

Liam Payne tokrat prestavlja latino sodelovanje

Barbara Imperl Njena.si

Barbara s Kmetije: Sedaj počne to!

erika fabjan Njena.si

Konec ljubezni za slovensko športnico

Slovenija

Umar Sloveniji za letos napoveduje 4,4-odstotno gospodarsko rast

Deli na:
Umar Sloveniji za letos napoveduje 4,4-odstotno gospodarsko rast

Foto: profimedia - Gospodarska rast

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je pričakovano zvišal napoved gospodarske rasti.

Sloveniji za letos tako po novem napoveduje 4,4-odstotno realno rast BDP, kar je 0,8 odstotne točke več od spomladanske napovedi. Za 2018 je medtem napoved rasti zvišal s 3,2 na 3,9 odstotka.

V 2019 medtem urad Sloveniji napoveduje 3,2-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,6 odstotne točke več kot je napovedal spomladi.

Pozitivna gospodarska gibanja bo na eni strani narekovala krepka rast izvoza. Ta se naj bi letos po lanski 6,4-odstotni rasti po navedbah Umarja okrepil za 8,8 odstotka, v 2018 in 2019 pa naj bi se rast umirila na 7,5 oz. 6,1 odstotka. Čeprav bo rast uvoza na drugi strani za malenkost presegla rast uvoza, bo prispevek zunanje trgovine k rasti pozitiven.

Rasla bo tudi domača potrošnja, pri čemer se bo rast zasebne potrošnje po lanskih 4,2 odstotka letos znižala na 3,3 odstotka, nato pa v prihodnjih dveh letih nadalje umirila na 3,0 oz. 2,3 odstotka. Državna potrošnja bo po lanski 2,5-odstotni rasti letos rasla za 1,1 odstotka, v prihodnjih dveh letih pa za 0,9 odstotka.

Po drugi strani pa naj bi se občutno okrepile bruto investicije v osnovna sredstva. Po lanskem 3,6-odstotnem padcu naj bi letos narasle za devet odstotkov, prihodnje leto za osem odstotkov in v 2019 za sedem odstotkov.

Zvišanje napovedi je bilo glede na gospodarska gibanja v prvem polletju pričakovano. BDP se je namreč v drugem četrtletju na letni ravni realno zvišal za 4,4 odstotka, v prvem trimesečju pa za 5,1 odstotka.

Umarjeva napoved je najbolj optimistična od vseh napovedi domačih in tujih organizacij. Nekatere od njih so svoje napovedi navzgor revidirale sredi leta, ostale bodo to storile jeseni.