kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

jasmin, pop-tv, kmetija Njena.si

Kmetija: Zaradi tega Jasmin v areno odhaja ...

miha butara 24 mm Ekipa

Proračun bomo podvojili, to je ogromno za ...

Slovenija

UKC: Poročilo o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo je pristransko

Deli na:
UKC: Poročilo o nadzoru nad otroško srčno kirurgijo je pristransko

Foto: Bobo

Ljubljanski UKC je v odzivu na poročilo o mednarodnem nadzoru nad otroško srčno kirurgijo poudaril, da poročilo v delu, ki govori o odgovornosti vodstva zavoda, vzbuja občutek pristranskosti. Po mnenju UKC je poročilo v tem delu "neuravnoteženo in je videti, da temelji pretežno na stališčih staršev, sester in sobnih zdravnikov".

Po ugotovitvah nadzora nad otroško srčno kirurgijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so odgovorni več let dopuščali nepravilnosti. Poročilo za obdobje 2007-2014, ki ga je včeraj predstavila Zdravniška zbornica Slovenije, je najbolj neprizanesljivo do tedanjega vodstva UKC, ki je podpisalo pogodbo z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem.

"UKC Ljubljana obžaluje dejstvo, da je od skoraj 20 vodilnih oseb (prejšnjih in sedanjih), ki so na tak ali drugačen način soodgovorni za delovanje programa od leta 2007 dalje, komisija opravila intervjuje zgolj s sedanjim strokovnim direktorjem UKC Ljubljana in strokovnim direktorjem pediatrične klinike, in takratnim predstojnikom kliničnega oddelka za kardiovaskularno kirurgijo, četudi je jasno, da je to program kirurške klinike," so zapisali v UKC.

Kot so sporočili, bi pričakovali vsaj intervjuje s prejšnjimi generalnimi in strokovnimi direktorji, strokovnimi direktorji kirurške klinike, sedanjim predstojnikom kliničnega oddelka za kirurgijo srca, prejšnjim in sedanjim predstojnikom kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo.

"Zastavljen program je dajal rezultate, ki so jih sodelujoči strokovnjaki kasneje različno interpretirali in sprejemali. Prišlo je do konfrontacij strokovnih mnenj o primernosti nadaljevanja obstoječega programa otroške srčne kirurgije," so spomnili v UKC in poudarili, da so leta 2013 program začeli spreminjati.

Poudarili so, da sedanji program vsem otrokom s prirojeno srčno napako, ki potrebujejo operativno zdravljenje, zagotavlja enako obravnavo v časovno ustreznem roku, čakalnih dob pa ni več. Uspeli naj bi vzpostaviti timsko delo gostujočih kirurgov in domačega osebja, ki omogoča multidisciplinarno obravnavo otrok, skladno z mednarodnimi standardi.

V UKC so v odzivu opozorili tudi na po njihovem mnenju nesporno dejstvo, da so "vsakokratna vodstva sodelovala pri vseh aktivnostih v zvezi z izvajanjem in izboljševanjem programa otroške srčne kirurgije v letih od 2007 do danes, vse s ciljem zagotoviti varno in kakovostno zdravljenje malih bolnikov v Sloveniji".

Iz ljubljanskega UKC so tudi posredovali odziva tedanjega generalnega direktorja zavoda Simona Vrhunca in tedanje strokovne direktorice Brigite Drnovšek Olup. Kot je zapisal Vrhunec, se poročilo o nadzoru nad programom otroške srčne kirurgije ne nanaša na delovanje generalnega direktorja.

"Niti komisija niti posamezen član komisije niso v času poteka nadzora niti enkrat opravili pogovora z mano. S strani komisije tudi ni prišla pobuda za tak pogovor, prav tako pa komisija od mene ni zahtevala ali me zaprosila za kakršne koli dokumente ali pojasnila," je opozoril Vrhunec.

Program pod vodstvom Mishalyja in argumente njegovih kritikov je po Vrhunčevih navedbah večkrat obravnaval tudi strokovni svet UKC in mu izrazil podporo, nazadnje na seji 17. junija 2013: "Nepojmljivo bi bilo, če bi kot generalni direktor deloval v nasprotju s strokovnimi usmeritvami tega organa."

"Ker program v dogovorjenem času ni dal pravih rezultatov (vnašanje v mednarodno bazo operacij, usposobljenost domačega kirurga) sem v začetku leta 2014 podprl celovito prenovo programa, kot ga je predlagala medicinska stroka," je spomnil Vrhunec. Dodal je še, da se je tudi pri tem ukrepu soočil s hudimi pritiski javnosti in politike.

"Žalostno pri tem je, da kot bivša strokovna direktorica s strani komisije nisem bila povabljena na razgovor ali pozvana, da kakšno zadevo pojasnim," pa je v odzivu zapisala Drnovšek Olupova. Pri tem je kot nedopusten zavrnila očitek komisije, da je bila kot strokovna direktorica nedejavna.

"Dokumentov o našem delu in trudu je zelo veliko in so vedno dostopni. Poročilo, v katerega je bilo nedvomno vloženega veliko truda, zato smatram za enostransko in ne povsem objektivno. Da zadeva ni najbolje funkcionirala, nam je bilo že prej jasno in smo zato delovali v smislu postopnega izboljšanja stanja," je zapisala Drnovšek Olupova.

Dodala je še, da bi od nadzora pričakovala, da se bo poglobil v morebitne napake pri zdravljenju konkretnih bolnikov: "Ko pa berem poročilo, gre za intervjuje s posamezniki, ki lahko nekontrolirano obtožujejo svoje kolege."

Varnost pacientov je bila med letoma 2007 in 2014 resno ogrožena, je sicer sklepna ugotovitev mednarodnega nadzora nad otroško srčno kirurgijo. Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je na včerajšnji predstavitvi poročila povedal, da so domnevno sporne primere zdravljenja otrok že dali v presojo tožilcu zbornice.

Možina je poudaril, da zbornica ministrstvu za zdravje ne le predlaga, ampak od njega tudi zahteva, naj razišče okoliščine manjkajoče dokumentacije v programu otroške srčne kirurgije. Prav pomanjkljivost in neverodostojnost dokumentacije je po njegovih besedah tudi razlog za zamude pri pripravi poročila.