nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

UKC o ukrepih, da se ne bi ponovila zgodba o domnevni evtanaziji

Deli na:
UKC o ukrepih, da se ne bi ponovila zgodba o domnevni evtanaziji

Foto: Arhiv Reporterja

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je včeraj seznanil z informacijo o nadzoru po domnevni evtanaziji na nevrološki kliniki. O poročilu nadzora se niso opredeljevali, je pa svet dal podporo tistim ukrepom, ki bi pripeljali do tega, da bi preprečili takšne ekscesne situacije, je pojasnil podpredsednik sveta Branko Cvjetićanin.

Pojasnil je, da v poročilu, ki so ga dobili, ni bilo nič takšnega, kar ne bi izvedel že iz medijev. Svet pa se o samem primeru ni opredeljeval, saj to tudi ni njegova naloga.

Kot je povzel, je prišlo do ekscesne situacije, ki zadeva cel UKC, in s postopki, ki jih je sprožilo vodstvo. Svet daje podporo vsem tistim ukrepom, ki bi pripeljali do tega, da se takšna ekscesna situacija ne bi več ponovila oz. bi bil riziko čim manjši, je dejal.

Po njegovih besedah gre za vprašanje, kako preprečiti, da bi se kakšna podobna zadeva ponovno zgodila na tak način oz. da bi ves postopek po takem dogodku potekal na tak način. Tu pričakujejo tudi sistemske ukrepe, med katerimi je omenil varnostne vizite, primopredaje dežurnih služb, sestanke, poročanja vodjem oddelkov, predstojnikom...

Ni pa dolžnost sveta, da bi se opredeljeval do etičnih vprašanj evtanazije, ki jih je primer sprožil, pri čemer se ne ve, ali je šlo za evtanazijo ali ne, je Cvjetićanin še pojasnil v odgovoru na novinarsko vprašanje.

Notranji nadzor na nevrološki kliniki je bil uveden po tistem, ko naj bi zdravnik Ivan Radan evtanaziral bolnika. Čeprav v nadzoru z gotovostjo niso potrdili, da je Radan to res storil, je ostal brez službe, prav tako je vodstvo UKC napovedalo zamenjavo njegovih neposredno nadrejenih.

Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je včeraj pojasnil, da je predstojnik intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktor Švigelj že zamenjan, predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Bojana Žvan je v postopku zamenjave.

Hojker je tudi potrdil, da je bil izredni strokovni nadzor uveden še za en primer, in sicer iz januarja 2013. Kot je pojasnil, več informacij nima, povedal je le, da je nadzor uvedel strokovni direktor nevrološke klinike.

Radan je sicer napovedal, da bo zaradi odpovedi delovnega razmerja pravico iskal na sodišču. Hojker pa je dejal, da je, kot je sam seznanjen, pravna služba Radanovemu odvetniku dala na voljo vse dokumente.