milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Uhan: Duh Ljudmile Novak in starih krščanskih demokratov je težava za NSI

Deli na:
Uhan: Duh Ljudmile Novak in starih krščanskih demokratov je težava za NSI

Je lahko Matej Tonin slovenski Sebastian Kurz? Odgovor bodo prinesle junijske volitve. - Foto: Bobo

Za sklenitev koalicije z Janšo je potreben začasni suspenz doslednosti, načelnosti in etike ter izguba političnega spomina, meni politični analitik Samo Uhan.

Janševa stranka je zanesljivo najbolj konsolidirana, z zvesto volilno bazo, pravzaprav skrbno negovana politična stranka. To pa seveda ne velja za koalicijske partnerje, ko morajo poleg ukvarjanja z lastno volilno bazo vedno znova iskati razloge, za kar bi se odrekli lastnemu bistvu. NSI je v tem paketu edina stranka, ki razmišlja tudi o potrebi, da bi sama prevzela najbolj odgovorno vlogo, vendarle je vedno ujetnik šarma vsakokratnega sodelovanja z Janšo.

Desus in SMS vsaj po besedah njunih voditeljev nista stranki, ki bi izhajali iz kakšne ideologije, ampak ju vedno zanima interes podpornikov. Ideologijo mnogi uporabljajo kot psovko, v resnici pa ni nič drugega kot sistem vrednot. Torej s tem SMC in Desus sporočata bodisi da nimata idej, bodisi da nimata vrednot, kar nekako celo drži.

SMC je pod vodstvom Počivalška na prvo mesto postavila pragmatičnost, kar je njena edina ideologija. To je voda na mlin Janši, ki bo zanesljivo SMC uporabil, če se ne bo začela zajedati v njegovo volilno bazo, kar se verjetno ne bo zgodilo. Desus pa je brutalna pragmatičnost, zasledovanje zasebnih interesov in negativna kadrovska selekcija pripeljala na pot popolnega razpada, zato zanesljivo ne bo več pomočnik v morebitni novi koaliciji pod Janševim vodstvom.



Drugače od njiju NSI ima ideologijo in vrednote, v enem delu neoliberalne, kar za večino strank v sodobnem svetu pomeni težavo. V povezavi s krščanskimi vrednotami, kot sta solidarnost in sočutje, imajo težave, da to uskladijo in sinhronizirajo. Dodatna težava je duh Ljudmile Novak in starih krščanskih demokratov, saj to del stranke in volilne baze spravlja v stisko, ker je vendarle opazno, da NSI v vsaki Janševi vladi opravlja vlogo asistenta.

Za sklenitev koalicije z Janšo je potreben začasni suspenz doslednosti, načelnosti in etiki, kot npr. pri SMC, in izguba političnega spomina. Mnogi so se po koncu koalicije umaknili iz politike ali so jih drugi umaknili. Janša lahko računa na svojo zvesto volilno bazo, ki pa ima meje, saj je prehajanje z leve na desno zelo majhno. Zato potrebuje asistente, ki ne smejo biti premočni in se zajedati v njegovo volilno bazo, da je še vedno lahko relativni zmagovalec. Najbolj lahko računa na NSI, za Desus pa ne moremo napovedati, kaj se bo tam zgodilo.

SMC dobiva novo identiteto, zahtevna bo pot združevanja s skupino Povežimo Slovenijo, kjer so stari mački s politično prtljago. Počivalšek in Kovšca se bosta verjetno ujela, ne predstavljam pa si zelo simbiotičnega odnosa med Počivalškom in Podobnikom, ki ima za sabo hipoteko. Zato bo to povezovanje potekalo pod skrbnim mentorstvom in budnim očesom SDS, kako spraviti kocko v okroglo odprtino. Aleksandra Pivec je preteklost in kaže, da nekritična samozavest ni dovolj za nastopanje v zahtevni slovenski politiki.