Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Udba zvoni več kot dvakrat: Igor Omerza o 30. obletnici JBTZ

Deli na:
Udba zvoni več kot dvakrat: Igor Omerza o 30. obletnici JBTZ

Foto: Primož Lavre

Afera JBTZ, pripor in sojenje in obsodba četverice je udarila kot bumerang po takratnem socialističnemu režimu. Igor Omerza je popisal takratno dogajanje, ki mu je bil sam priča.

V torek, 31. maja 1988, malo po šesti uri zjutraj, je nekdo močno in živčno zvonil na vratih mojega stanovanja v Ljubljani. Ko sem se še v polsnu opotekal proti vratom, si nisem znal razložiti, kdo bi to lahko bil. Še bolj sem bil presenečen, ko sem odklenil duri in zagledal znanca, Draga Isajloviča, s katerim že nekaj let nisem imel nobenih stikov. Čez ramo mu je visela rjava usnjena torbica in nekam sramežljivo mi je dejal, da bo opravljena policijska preiskava prostorov v družbenem računalniškem podjetju Mikro Ada in da moram biti kot direktor podjetja prisoten. Zjutraj sem tako – utrujen in neprespan – padel v kolesje »gestapa«, a v trenutku so mi možgani začeli delovati s polno paro.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Omerza opiše udbovski pretres Mikro Ade in aretacijo Janeza Janše; kaj so udbovci našli med preiskavo; o aretaciji Ivana Borštnerja, Davida Tasiča in umiku Francija Zavrla; o vsebini tajnega vojaškega dokumenta, ki je napovedoval začetek represije; o krogotoku razvpitega dokumenta; kako je Stane Dolanc opravil umazano dejanje predaje Janeza Janše v roke Kosa; zakaj je bil Janez Janša predan vojski.