Revija Reporter
Slovenija

Uboga Tina Gaber – grdi lobisti jo napadajo, ona pa želi samo rešiti nutrije

Marko Medvešek
21 12.545

27. jul. 2023 12:37 Osveženo: 18:35 / 27. 7. 2023

Deli na:

Tina Gaber s prijateljicama ob Ljubljanici

Instagram

Premier Robert Golob brani aktivnosti svoje partnerke Tine Gaber, ki poskuša preprečiti izlov nutrij na Ljubljanskem barju, in se pri tem sklicuje na 25 tisoč podpisov proti poboju teh živali, zaradi česar je po njegovem treba upoštevati glas nasprotnikov lova. Fizik Sašo Dolenc pa ob tem sprašuje, kako bi bilo, če bi civilna družba zbrala 25 tisoč podpisov za odpravo cepljenja otrok?

»Kaj če bo civilna družba zbrala 25 tisoč podpisov za odpravo cepljenja otrok, med katerimi bo tudi podpis partnerke predsednika vlade, ki bo peticijo prinesla na ministrstvo za zdravje in ob tem posnela še čustveni instagram video, v katerem bo cepljenje predstavila kot zaroto farmacevtskih podjetji, znanstvenikov in zdravnikov, ki jim gre le za zaslužek?« je na facebooku vprašal fizik in odgovorni urednik portala Kvarkadabra Sašo Dolenc.

Dolenc se je odzval na včerajšnji intervju z Golobom na POP TV, v katerem je premier vzel v bran početje Gabrove, ki je med drugim uglednega znanstvenika dr. Huberta Potočnika brez dokaza poskušala povezati s korupcijo. »Takrat, ko 25 tisoč Slovenk in Slovencev podpiše peticijo in predlaga druge rešitve, mislim da je prav, da jim tudi stroka prisluhne,« pravi Golob, ki za povrh o očitkih Gabrove na račun Potočnika pravi, da ima vsak pravico do svojega mnenja in da on ni moški, ki bi kontroliral besede svoje partnerke?

Golob v aferi nutrije brani Tino Gaber: Ne živimo v državi, kjer bo moški kontroliral besede svoje partnerke

Potočnik, profesor na Biotehniški fakulteti in avtor strokovne študije o problemu nutrij na Ljubljanskem barju, je ravnanje Gabrove sicer ocenil za »žaljivo na osebni, strokovni in institucionalni ravni«.

Dolenc se sprašuje, kaj bi bilo, če bi Gabrova v omenjenem hipotetičnem primeru zbiranja podpisov proti cepljenju otrok z imenom in priimkom navedla še strokovnega direktorja pediatrične klinike in namigovala na sistemsko korupcijo, ker je vodil klinično študijo povezano s cepljenjem otrok. Kako bi se Golob odzval v takem primeru?

Medtem so Gabrovo v bran vzeli nekatere medijske osebnosti, ki so šle v napad na medije, kritične do početja Tine Gaber in njenega vpliva na predsednika vlade. Urednik Mladine Grega Repovž je denimo v pisanju Dnevnika o zadevi odkrival seksizem, ni pa ga zmotilo početje Gabrove, ki je brez dokazov poskušala ustvariti korupcijsko afero in vanjo potegniti strokovnjaka.

»Vseeno je, kaj si kdo misli o Tini Gaber, ampak “Golobova vplivnica” je še ena v nizu zmerljivk, ki je tam zgolj zato, ker je ženska. Ni ga moškega v tej državi, pa naj je storil kaznivo dejanje, kradel, storil silo, karkoli moralno ali zakonsko zavržnega, ki bi bil deležen tako grobe obravnave kot ona, ki si ne zasluži niti poimenovanja partnerka - niti v normalnih medijih,« je na facebooku zapisal Repovž.

Dnevnik je sicer precej oster v odnosu do Goloba – eden od razlogov je morda tudi odmevni konflikt med premierjem in urednikom Dnevnika Miranom Lesjakom, ko je slednji konec lanskega leta intervjuval Goloba. Po tistem se je predsednik vlade praktično odpovedal dajanju intervjujev ne samo za tisk, ampak za kar vse medije.

Daje jih samo še Gabrovi, piarovcem Gibanja Svoboda in občasno, ko se je prisiljen javno izreči glede te ali one teme, pride še na POP TV k Urošu Slaku. Tako kot včeraj, dan po razvpitem videu Gabrove. Mladina po drugi strani ohranja dober odnos s premierjem in njegovo partnerko, je tudi eden redkih medijev, za katere je bila Tina Gaber pripravljena spregovoriti.

Nezaslišano, kaj si je privoščila Tina Gaber: premierjeva partnerka blati uglednega strokovnjaka in mu očita korupcijo (VIDEO)

Nekateri drugi so namesto s seksizmom novinarjev medijske kritike Goloba in Gabrove poskušali pojasniti z novo teorijo zarote. Eden od članov vladnega Strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora denimo omenja delovanje vplivnih piarovcev in lobistov različnih zavarovalnic in podjetij iz zdravstva in energetike, ki naj bi medije naščuvali na prvi par slovenske politike. Ti naj bi zdaj, ko smo mediji okupirani s Tino Gaber in nutrijami, imeli mir za svoje zakulisno rovarjenje.

Naj ga pomirimo, premierjeva partnerka medijev ni na polno okupirala in če ne bi bilo njenega sramotnega napada na znanstvenika, se z njo prejšnji teden zelo verjetno sploh ne bi ukvarjali. Če hočemo biti zlobni, lahko ob tem razvijemo svojo teorijo zarote: kaj pa če Tina Gaber v dogovoru z Golobom načrtno počne neumnosti ter tako pozornost medijev in javnosti odvrača od dejstva, da premier in njegova vlada nista naredila prav nič?