Revija Reporter
Slovenija

Fiktivno izobraževanje ljubljanskih svetnikov SDS: kje je končalo 40 tisoč evrov sredstev ljubljanske občine?

Igor Kršinar
10 8.790

11. maj. 2023 6:00 Osveženo: 7:13 / 11. 5. 2023

Deli na:

Poslanec SDS Zoran Mojškerc

M24/Marko Vavpotič

Podpis: Poslanec SDS Zoran Mojškerc naj bi od ljubljanske mestne občine za svoje podjetje Geopolar prejel več kot 40 tisoč evrov za fiktivno izobraževanje svétnikov.

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je pred časom sporočila, da so poslanca SDS Zorana Mojškerca kaznovali z denarno kaznijo, ker ni hotel odgovarjati na vprašanja, njegove domnevno sporne posle pa najavili tudi pristojnim organom. Kot je na tiskovni konferenci povedala predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek (Svoboda), so vso zbrano dokumentacijo predali finančni upravi, tožilstvu, policiji in KPK.

Mojškerca je konec marca preiskovalna komisija zaslišala zaradi njegovega sodelovanja z Boštjanom Averjem, enim od kandidatov stranke SDS za položaje v gospodarstvu. Aver je do julija 2021 vodil Komunalno podjetje Logatec, kjer je bil Mojškerc do nastopa poslanske funkcije nadzornik. Iz ugotovitev komisije je razvidno, da je Mojškerc med drugim posloval z Averjem v času, ko je bil zdajšnji poslanec SDS nadzornik Komunalnega podjetja Logatec. Ker je to v nasprotju z zakonom o integriteti, so člani komisije oba prijavili KPK.

Poleg tega je komisija Mojškerca zaslišala tudi zaradi njegovega podjetja Geopolar zaščite, storitve in svetovanje, ki izdaja tudi portala Utrip Ljubljane in Notranjska.si. Portala sta del tako imenovane medijske hobotnice SDS, ki jo komisija v celoti preiskuje zaradi suma nezakonitega financiranja te stranke. Po naših informacijah naj bi komisijo zanimalo, zakaj je mestna občina Ljubljana družbi Geopolar od leta 2019 dalje nakazala skupno 41.274 evrov.

Šlo naj bi za sredstva, ki jih je občina nakazala za izobraževanje svétniške skupine SDS, ki naj bi ga izvajalo podjetje Geopolar. Izkazalo naj bi se, da se nihče od svétnikov ni udeležil izobraževanja, saj ga menda sploh ni bilo. Torej naj bi bil denar Ljubljančanov šel za povsem druge namene, verjetno za delovanje portala, ki vseskozi propagira stranko SDS.

Iz aplikacije Erar je tudi razvidno, da je MOL aprila lani, torej v mesecu, ko so bile državnozborske volitve, plačala družbi Geopolar 5491 evrov, oktobra lani, torej pred predsedniškimi in lokalnimi volitvami, pa še 5680 evrov. Najbrž ni odveč pripomba, da je na državnozborskih volitvah v Logatcu, ki ga zaobjema portal Notranjska.si, nastopal tudi Zoran Mojškerc in bil izvoljen za poslanca.

Prav tako je jeseni nastopil na lokalnih volitvah, kjer ga je za župana volilo le dobrih osem odstotkov volivcev, zato je izpadel že v prvem krogu, vseeno pa je bil vnovič izvoljen za občinskega svétnika na listi SDS. Uradna lastnica družbe Geopolar je sicer Mojškerčeva tašča Ladislava Furlan, direktorica pa žena Božena Furlan Mojškerc.

Pred časom smo poročali še o enem (nekoč) poslancu SDS, zdaj (spet) županom Lendave Janezu Magyarju, ki je vložil civilno tožbo zoper Pašek Šetinčevo, ker mu je med sejo državnega zbora vročila vabilo na zaslišanje, saj se na prejšnje ni odzval. Nato se je zvedelo, da je občina Lendava februarja lani plačala dobrih 3000 evrov za objavo fotografije, na kateri kuha bograč, v Demokraciji, ki jo izdaja družba Nova obzorja v delni lasti SDS.