Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk v drugem krogu kampanje napadel varčevalne ukrepe

Deli na:
Türk v drugem krogu kampanje napadel varčevalne ukrepe

Foto: Primož Lavre

Aktualni predsednik republike in predsedniški kandidat Danilo Türk je kot ključni vprašanji drugega dela volilne kampanje na današnji novinarski konferenci izpostavil ohranitev in razvoj koncepta socialne in pravne države. Odločno je treba reči ne razgradnji socialne države, ki jo načenjajo varčevalni ukrepi, je poudaril.  

Türk je priznal, da je bil po prvem krogu volitev razočaran, saj so bili rezultati pod njegovimi pričakovanji tako glede udeležbe kot tudi glede podpore, ki jo je dobil. Zatrdil je, da je po pogovoru v volilni pisarni obnovil optimizem, s katerim je šel v prvi del volilne kampanje. V drugem krogu pa je treba po njegovem mnenju nasloviti predvsem tiste volivce, ki v nedeljo niso prišli na volitve.

V drugem krogu bo po njegovih besedah čas, da se razjasnijo stališča in dajo odgovori glede ključnih vprašanj. "V Sloveniji moramo ohraniti in razviti socialno in pravno državo. Vsem poskusom, vsem dogajanjem, ki pomenijo razgradnjo socialne in pravne države, je treba odločno reči ne," je poudaril. Ukrepi, sprejeti v zadnjem letu dni, so po njegovih besedah prizadeli mnoge ljudi in nepravično razdelili bremena varčevanja.

Izginotje podpisov predlagateljev referenduma za zakon o Slovenskem državnem holdingu je izjemno hud udarec pravni državi, je ocenil Türk. Kot eno temeljnih groženj pravni državi pa je izpostavil tudi možnost nelikvidnosti sodišč. Po njegovih besedah "vidimo veliko ihtavost" v pripravi zakonov, ki se sprejemajo po hitrih postopkih z razlago, da je to potrebno zaradi časovne stiske, ob tem pa vidimo, da so ti zakoni slabi.



Türk se zavzema, da bi pri nas dobro dojeli potrebo po večji postopnosti in sistematičnosti v ukrepih, ki pomenijo zmanjševanje javne porabe. Pozdravil je pristop vlade pri pripravi pokojninske reforme in reforme trga dela, glede katerih se pogaja s socialnimi partnerji. Pri zakonu o Slovenskem državnem holdingu in zakonu o slabi banki pa po njegovih besedah nismo videli take modrosti.

Sobotnih demonstracij se predsednik republike ne bo udeležil. Pojasnil je, da se je pripravljen sestati z delegacijo predstavnikov tistih, ki bodo v soboto demonstrirali. "V soboto ali kasneje lahko pridejo k meni in se bomo pogovarjali," je dodal. V naši družbi moramo po njegovem mnenju zagotoviti dialog kot glavno sredstvo reševanja problemov.