cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk dobil kar štiri »rdeče kartone«, največ med vsemi kandidati

Deli na:
Türk dobil kar štiri »rdeče kartone«, največ med vsemi kandidati

Foto: Arhiv Reporterja

Danilo Türk je na včerajšnjem glasovanju za izbiro novega generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov dobil kar štiri »rdeče kartone«, največ med vsemi kandidati. Rdeči karton pomeni, da so mu nasprotovale štiri od petih svetovnih velesil, stalnih članic Varnostnega sveta ZN.

Po podatkih spletne strani United Nations Secretary-General selection, 2016 v okviru Wikipedie, ki se sklicuje na Svetovno federacije društev za Združene narode (WFUNA), je bil Portugalec Antonio Guterres v šestem krogu glasovanj v Varnostnem svetu ZN za naslednika Ban Ki Moona edini, ki ni bil deležen nasprotovanja nobene od petih stalnih članic (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Kitajska in Francija). Dobil 13 glasov podpore in dva nevtralna, od katerih je po en nevtralni glas prišel s strani stalne in nestalne članice.

En negativen glas stalnih članic je dobila argentinska kandidatka Susana Malcorra, po dva Bolgarki Irina Bokova in Kristalina Georgieva ter Slovak Miroslav Lajčak, po tri Novozelandčanka Helena Clark, Moldavka Natalia Gherman, Srb Vuk Jeremić in Makedonec Srgjan Kerim, najmanj zaupanja med velesilami pa očitno uživa Danilo Türk in z njim slovenska vlada, ki je stala za njegovo kandidaturo. Proti Türku so bile štiri stalne članice, zato ga omenjena spletna stran uvršča na zadnje, 10. mesto.