zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

super-par, indira-ekić, matic Njena.si

Indira Ekić potrdila, da bo postala mamica

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Türk: Čestitam Pahorju;skrbeti pa nas mora nizka volilna udeležba

Deli na:
Türk: Čestitam Pahorju;skrbeti pa nas mora nizka volilna udeležba

Foto: Bobo

Aktualni predsednik in predsedniški kandidat Danilo Türk je po objavi izidov vzporednih volitev za zmago čestital Borutu Pahorju. Opozoril je, da je bila volilna udeležba tudi tokrat razmeroma nizka. "To nas seveda mora skrbeti in želim si, da bi volitve v prihodnje doživljale višjo volilno udeležbo," je dejal Türk.

Volitve so po Türkovih besedah pomemben trenutek sleherne demokracije, zato je hvaležen vsem volivkam in volivcem, ki so danes prišli na volitve, posebej pa se je zahvalil tistim, ki so podprli njegovo kandidaturo za drugi predsedniški mandat.

Kot je dejal, vzporedne volitve kažejo, da teh volivcev ni bilo dovolj, da bi mu bil podeljen drugi predsedniški mandat. Na vzporednih volitvah je namreč Türku dalo glas 33 odstotkov volivcev.

"Hvaležen sem državljanom in državljankam, da so me pred petimi leti izvolili za predsednika republike in da sem imel to izjemno priložnost pet let opravljati predsedniško delo. To delo sem opravljal z velikim veseljem, velikim zagonom, z veliko vnemo in verjamem da sem ga opravljal tudi dobro," je pojasnil Türk.

Po njegovih besedah bo čas pokazal, kako gleda skupnost državljanov in zgodovina na njegovo predsedniško delo. V teh petih letih je največji del svojega časa kot predsednik republike posvečal ljudem in tistim vprašanjem, ki jih povezujemo s pojmom socialne države, s skrbjo za boljšo pravno državo, za mednarodni ugled in spoštovanje republike Slovenije, je povedal Türk in dodal, da so vse to pomembni cilji in vrednote, ki ostajajo za prihodnost.



Je pa dodal, da je bil v "ustreznih trenutkih" svojega mandata kritičen do vlade, saj da predsednik republike ni odvetnik vlade ali propagandni minister.

Pripomnil je, da je ves ta čas imel visoko podporo javnosti, tako rekoč vse do novembra, za kar je hvaležen. Zdaj pa se njegov mandat končuje, je nadaljeval, saj bo ta trajal le še tri tedne. Opravljal bo naloge, ki bodo v tem času potrebne, je zatrdil. A kot pravi, namerava tudi kasneje ostati aktiven državljan.

Na novinarsko vprašanje, na kakšen način bo aktiven državljan, je Türk odvrnil, da sedaj še ne more dati konkretnega odgovora. A kot je dodal, ostaja privrženost vrednotam in načelom, zaradi katerih je vstopil v politiko, nespremenjena. "Kakšne bodo oblike in kako intenzivne bodo, pa ne morem zdaj govoriti, ker je preveliko prezgodaj," je povedal.

Za ocene, kaj je v kampanji bilo prav in kaj ne oziroma, kaj je povzročilo večji učinek, bo še dovolj časa, je dodal Türk, ki meni, da bodo strokovnjaki povedali svoje, sam pa ni želel napovedati, kaj bodo povedala analize.