sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tuji vozniki: Slovenci na avtocestah preradi divjate

Deli na:
Tuji vozniki: Slovenci na avtocestah preradi divjate

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Tuji vozniki osebnih vozil so kot najbolj problematično ravnanje voznikov na slovenskih avtocestah navedli prehitro vožnjo.

Raziskava o zadovoljstvu uporabnikov avtocest, ki so jo naredili na Darsu, je pokazala, da so mnenja o tem, koliko časa vozniki v zastojih zaradi del izgubijo na slovenskih avtocestah v primerjavi z drugimi državami, deljena. Tuji vozniki menijo, da čakajo manj časa kot v tujini, medtem ko so domači prepričani, da v Sloveniji izgubijo več časa.

Da zaradi del na slovenskih avtocestah v zastojih izgubijo več časa kot v drugih državah, je bilo prepričanih 64 odstotkov domačih voznikov osebnih vozil, medtem ko je bilo med tujimi vozniki osebnih vozil istega mnenja zgolj 12 odstotkov anketirancev.

Med domačimi vozniki tovornih vozil jih 37 odstotkov meni, da na slovenskih avtocestah zaradi zastojev izgubijo več časa kot v drugih državah, medtem ko med tujimi vozniki tovornih vozil tako meni zgolj devet odstotkov.


Tuji vozniki osebnih vozil so kot najbolj problematično ravnanje voznikov na slovenskih avtocestah navedli prehitro vožnjo (40 odstotkov anketirancev), sledita telefoniranje med vožnjo (37 odstotkov anketirancev) in premajhna varnostna razdalja (37 odstotkov anketirancev).

Domačim voznikom osebnih vozil se zdijo najbolj problematični vožnja v napačno smer (66 odstotkov anketirancev), objestna vožnja (63 odstotkov anketirancev) in vožnja pod vplivom alkohola (53 odstotkov anketirancev).

Ena od kategorij dejavnikov zadovoljstva, ki jih merijo na Darsu, so tudi počivališča. Kot je pokazala zadnja raziskava, so tuji vozniki tovornih vozil zadovoljstvo z našimi avtocestnimi počivališči na lestvici od ena do pet ocenili z oceno 3,94, domači vozniki tovornih vozil pa s 3,55. Tuji vozniki osebnih vozil so počivališča ocenili s 4,23, domači pa s 3,66.

Dars, ki upravlja 610 kilometrov avtocest in hitrih cest, 163 kilometrov avtocestnih priključkov in razcepov ter 27 kilometrov počivališč, raziskavo vsako leto opravlja na spletu in na terenu. Letos je v raziskavi sodelovalo 1550 voznic in voznikov, ki vsaj nekajkrat mesečno uporabljajo naše avtoceste.