Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Avtomobili brez voznika (pre)pogosto žrtve objestnežev

Deli na:
Avtomobili brez voznika (pre)pogosto žrtve objestnežev

Foto: Reuters

Avtomobili brez voznika, ki naj bi vodili v svet brez avtomobilskih nesreč, trenutno dosegajo prav nasprotno. Ti avtomobili so namreč dvakrat pogosteje vpleteni v nesreče kot vozila z vozniki. Razlog je v njihovem popolnem upoštevanju pravil, kar v svoje obnašanje na cesti pozabijo všteti objestni vozniki, poroča Bloomberg.

Avtomobili brez voznika upoštevajo pravila. Vedno, brez izjem. To se sliši idealno, na kaotičnih in nabito polnih cestah pa se očitno ne obnese.

Vse nesreče z avtomobili brez voznika doslej so bile manjšega obsega, bolj je šlo za zvito pločevino. Vseeno pa se število incidentov hitro povečuje, zato se programerji vse pogosteje sprašujejo, ali bi morali te avtomobile naučiti kršenja zakonov.

"To je stalna razprava v naši skupini," je povedal vodja laboratorija za avtomobile brez voznika naveze General Motors-Carnegie Mellon v Pittsburghu, Raj Rajkumar. "Odločili smo se držati omejitev hitrosti. A ko greš na avtocesto in se držiš omejitev, praktično vsi drvijo mimo tebe. Tudi jaz bi bil eden od teh ljudi," je priznal.

Rajkumar je lani ponudil testne vožnje s samovozečim cadillacom SRX ameriškim kongresnikom. Avtomobil se je odrezal odlično, edino težavo je imel pri vključevanju na avtocesto in menjavi treh pasov na dolžini 137 metrov, da bi se lahko usmeril proti Pentagonu. Čeprav ima avtomobil kamere in senzorje, ki pokrivajo vso okolico, ni zaupal drugim voznikom, da mu bodo omogočili potreben prehod. Kontrolo je tako moral prevzeti človek.

Vozila brez šoferja se v prometnih nesrečah znajdejo dvakrat tako pogosto kot običajni avtomobili, kaže raziskava inštituta za raziskovanje prometa na univerzi v Michiganu. Vendar pa to nikoli ni bila njihova krivda: največkrat se vanje od zadaj zaletijo nepozorni ali agresivni človeški vozniki.

"Ta vozila se ustavijo ali upočasnijo, ko človek morda ne bi," je pojasnil eden od avtorjev študije Brandon Schoettle. Tako na primer avtomobil brez voznika ustavi, ko na robu pločnika zazna pešca, ki bi morda lahko stopil na cesto. "Nekoliko hitreje se odzovejo, s čimer presenetijo voznika za sabo," je še dodal Schoettle.

Samostojne avtomobile bi bilo treba po mnenju nekaterih tudi naučiti, da je dovoljeno kršiti določena pravila, na primer o prečkanju dvojne črte, če morajo obvoziti kolesarja ali delo na cesti.

Etične dileme pri razvoju avtomobilov brez voznika pa so še globlje. Nekateri se tako sprašujejo, ali bi morala vozila brez voznika sprejemati odločitve o življenju in smrti. Ali naj bi na primer takšno vozilo žrtvovalo življenje svojega potnika, če bi se s tem izognilo zagotovo smrtonosnemu trčenju s šolskim avtobusom?

Ameriška zvezna država Kalifornija je sicer ta teden objavila predlog pravil, ki zahtevajo, da mora biti človek v vsakem trenutku pripravljen prevzeti nadzor nad vozilom in poprijeti za volan. Razočaranje nad tem je že izrazil Google, ki razvija avtomobil brez volana in pedal.

Google sicer namerava svoj oddelek za avtonomne avtomobile prihodnje leto povišati v samostojno poslovno enoto. Nato bi lahko svoje avtomobile brez voznika ponudil v najem, so razkrili viri.