Revija Reporter
Slovenija

Aleš I Cepič je vložil kandidaturo za predsednika, a jo je DVK zavrnila

STA

28. sep. 2017 10:13 Osveženo: 13:55 / 28. 9. 2017

Deli na:

Kandidaturo za oktobrske predsedniške volitve je v sredo zvečer na Državno volilno komisijo vložil tudi Aleš I Cepič, vendar jo je DVK zavrnila.

Državna volilna komisija je danes zavrnila v zadnjem trenutku vloženo kandidaturo Aleša I Cepiča, na predsedniških volitvah se bo tako pomerilo devet kandidatov.

V sredo opolnoči se je namreč iztekel rok za vložitev kandidatur za predsedniške volitve, ki bodo 22. oktobra. Do roka je to storilo deset posameznikov, med njimi tudi Aleš I Cepič, ki pa za STA ni želel pojasniti, ali je kandidaturi priložil tudi dovolj podpisov podpore volivcev. Kot neodvisni kandidat bi jih potreboval 5000.

Poleg Cepiča so kandidature vložili aktualni predsednik Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, evropska poslanka Romana Tomc, upokojenka Angelca Likovič, koprski župan Boris Popovič, samostojna podjetnica Suzana Lara Krause in predsednik Zedinjene Slovenije Andrej Šiško.

DVK je že potrdila kandidature Pahorja, Šarca, Novakove in Makovec Brenčičeve, o ostalih bo odločala danes. V petek bodo nato z žrebom določili vrstni red, po katerem bodo imena kandidatov navedena na glasovnicah. Kandidati imajo še do 2. oktobra čas, da umaknejo svoje soglasje, nato pa bo DVK do 6. oktobra javno objavila seznam kandidatur.