profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov: zakon po željah glavnega...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tožilka se je pritožila na ustavitev kazenskega postopka zoper generala Leona Rupnika

Deli na:
Tožilka se je pritožila na ustavitev kazenskega postopka zoper generala Leona Rupnika

Leon Rupnik - Foto: Wikimedia

Pristojna tožilka je vložila pritožbo na sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je ustavilo ponovni kazenski postopek zoper domobranskega generala Leona Rupnika, poroča Dnevnik. Ljubljansko okrožno sodišče je sicer sojenje ustavilo, ker je Rupnik že pokojen, sodišče pa bi sojenje postavilo v absurdni položaj.

Vrhovno sodišče je Rupnikovo obsodbo, po kateri je bil konec poletja 1946 obsojen na smrtno kazen z ustrelitvijo, po zahtevi za varstvo zakonitosti s strani Rupnikovega vnuka razveljavilo, ker tedanja sodba vojaškega sodišča v nekaterih točkah ni bila obrazložena. Primer se je nato vrnil na prvo stopnjo, sodnik Martin Jančar pa ga je zaradi dejstva, da je Rupnik že pokojen, ustavil.

Sodnik je pri tem obrazložil, da mrtve osebe ni mogoče spoznati za kazensko odgovorno, hkrati pa bi bilo sodišče ob ponovni sodbi postavljeno v absurden položaj, ko bi dejstvo, da je bil Rupnik spoznan za krivega in usmrčen, potencialno saniralo z milejšo sankcijo. Enake namreč že zaradi sodobnih splošnih civilizacijskih standardov ter določb ustave in evropske konvencije o človekovih pravicah ne bi mogli izreči. Prav tako pa ni načina za ustrezno zagotavljanje pravic pokojnega obdolženega v kazenskem postopku.

Tožilstvo se s tem ne strinja in trdi, da v postopku nove sodbe ne gre več za kazenski pregon in do ustavitve postopka ne more priti kot pri rednem kazenskem postopku, je še poročal Dnevnik.