Revija Reporter
Slovenija

Tovornjaki v dolgih kolonah na meji s Hrvaško, Slovenija čaka na pojasnila

STA

13. mar. 2020 13:25 Osveženo: 13:26 / 13. 3. 2020

Deli na:

Zastoji na Obrežju.

Bobo

Medtem ko zaradi poostrenih ukrepov ob širjenju novega koronavirusa vozniki tovornjakov na meji s Hrvaško čakajo v dolgih kolonah, Slovenija v zvezi s tem še čaka na pojasnila Hrvaške. Čakajočim voznikom tovornjakov sta sicer na voljo osnovna hrana in pijača. Promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije, je prepovedala tudi Madžarska.

Iz Sindikata delavcev prometa in zvez Slovenije so sporočili, da so ob hitrem odzivu trgovske družbe Mercator in Darsa čakajočim voznikom tovornjakov, ki za prestop čakajo več ur, na mejnem prehodu Obrežje zagotovili osnovno hrano in pijačo. Z Darsa pa so dodatno navedli, da voznikom v kolonah razdeljujejo vodo in sendviče ter da so ob avtocesti postavili tudi mobilna stranišča.

V zvezi s tovornim prometom na mejnih prehodih je novi predsednik vlade Janez Janša na novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da je že govoril s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Uradnih informacij pa še ni.

Predsednik vlade v odhajanju Marjan Šarec pa je v oddaji Odmevi na TV Slovenija v četrtek zvečer dejal, da je ministrstvo za zunanje zadeve Hrvaško zaprosilo za pojasnila, vendar pri tem ni bilo "preveč uspešno". "Tako da bomo še naprej poskušali od Hrvatov izvedeti, kaj je na stvari. Je pa ta ukrep seveda povzročil velike težave, in to bo treba v prihodnje med vladama dogovoriti. Vnaprej. Ker tako ne bo šlo," je dejal Šarec.

Hrvaška na meji zavrača vsa vozila, ki so prispela iz Italije, tako da so na mejnih prehodih dolgi zastoji. Na mejnem prehodu Obrežje tovorna vozila za izstop iz Slovenije čakajo več kot 18 ur, na Gruškovju več kot 10 ur, na Zavrču pa je čakalna doba za vsa vozila, ki želijo zapustiti Slovenijo, sedem ur. Na mejnem prehodu Središču ob Dravi je čakalna doba tovornih vozil za izstop pet ur, v Metliki tri ure, na Dobovcu pa eno uro.

Prav tako je omejitve sprejela tudi Madžarska; prepovedala je promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije. O zastoju proti Madžarski za zdaj poročajo z mejnega prehoda Pince.

Tudi na slovensko-italijanski meji velja omejitev tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, katerega končna destinacija ni Slovenija. Pri tem omejitev ne velja v primeru prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči, navaja prometno-informacijski center za državne ceste.

Sicer pa so zaprti so vsi manjši mejni prehodi z Italijo, odprti, a nadzorovani, ostajajo samo prehodi Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok in Škofije.

Po odredbi, ki velja od četrtka od 22. ure, je slovensko-italijanska meja zaprta tudi za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet.