gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Tovariš Silvo Gorenc, kje je denar od šverca?

Deli na:
Tovariš Silvo Gorenc, kje je denar od šverca?

Foto: Primož Lavre - Silvo Gorenc.

Rado Pezdir razkriva, kako je potekal »državni šverc« in zakaj se je partiji zdelo moralno opravičljivo sodelovati z italijansko mafijo.

Za Socialistično republiko Slovenijo bi kljub atributom komunističnega sistema težko trdili, da je bila kakršnakoli oblika institucionalne ureditve. Bolj kot to je bila na gangsterstvu zasnovana oligarhija z navideznimi institucijami. Pred vami je zgodba, ki v slovenskem javnem prostoru prvič zelo natančno razkriva, kako je potekal tako imenovani »državni šverc«, z vsemi akterji in mehanizmi.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o komunističnih funkcionarjih, ki ne bodo nikoli kazensko odgovarjali zaradi svojega početja; kako je formalna partija neformalno prikimala tihotapstvu; kako se je organizirala ekipa tihotapcev cigaret; o mafijskih in udbovskih veteranih, ki so bdeli nad tihotapljenjem; kako sta sodstvo in tožilstvo sprevrženo »držala štango« organiziranemu državnemu kriminalu; zakaj se italijanskim kriminalcem verjetno še zmeraj toži po dobri stari in poslovno zanesljivi socialistični Sloveniji in SDV.