martin sagner Svet24.si

Vinko Šimek je žalosten: umrl je Dudek

polna luna Dobra karma

Obrestovalo se vam bo, če na polno luno delate ...

alec baldwin, hilaria baldwin Svet24.si

Zvezdnikova žena doživela še drugi spontani splav

minimalna plača, delavec, denar Svet24.si

Kmalu bodo plače višje, a tudi računi

Vili Resnik-iskreno Nova Dobra karma

"Kaj sem preživljal kot otrok v reji, si ljudje ...

sandra Njena.si

Doma ima sanjskega moškega, a odhaja v šov ...

JAN IN TILEN KLOBASA Njena.si

Kdo se je znesel nad mamo dvojčkov Klobasa?!

Slovenija

Topla jesen na ceste zvabila množice motoristov, AVP jih poziva k previdnosti

Deli na:
Topla jesen na ceste zvabila množice motoristov, AVP jih poziva k previdnosti

Srečanje motoristov v Budincih (fotografija je simbolična). - Foto: Rok Horvat

Agencija za varnost prometa je ob trenutnem nenavadno toplem in sončnem vremenu motoriste pozvala k previdnosti na cestah. Ker je motoristična sezona letos zaradi ugodnih vremenskih razmer daljša, takšne razmere na ceste privabijo večje število motoristov, ki želijo pred koncem sezone kar najbolj izkoristiti lepe jesenske dni.

Na agenciji so posebej opozorili na slabši oprijem pnevmatik zaradi nižje temperature vozišča kot poleti, na odpadlo listje na cesti, ter na mokro ali spolzko cestišče, kar oprijem in stabilnost še dodatno zmanjšuje ter podaljšuje zavorno razdaljo. Za nesrečo z usodnimi posledicami je tako dovolj le trenutek nepazljivosti.

Prav tako se dnevi jeseni krajšajo, vidljivost v mraku pa hitro postane slabša. Ker se ura ta konec tedna premakne na zimski čas, bo dan še krajši, vidljivost pa se bo poslabšala še prej. Motoristi so že sicer slabše vidni, zato jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali jim odvzamejo prednost.


Kot so poudarili na agenciji, naj motoristi uporabljajo zaščitno opremo, oblačila in čelade v živahnih, odsevnih barvah, prav tako naj imajo vedno prižgane luči, da jih bodo drugi vozniki lažje in hitreje opazili. Ob tem so voznike drugih vozil pozvali k pozornemu spremljanju prometa, tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot.

Še posebej previdni naj bodo motoristi, ki vozijo v skupinah, saj pri njih obstaja še večje tveganje za prometno nesrečo. Ti namreč večkrat odločanje o načinu vožnje prepustijo vodilnemu jedru skupine, pri čemer še zdaleč ni nujno, da ima vsak posameznik v skupini enake sposobnosti in spretnosti. Še vedno velja pravilo, da najmanj izkušen motorist vozi tik za prvim, drugi pa mu morajo prilagoditi hitrost in način vožnje.

Obenem so na agenciji za varnost prometa znova opozorili da cesta ni prostor za tekmovanje, pač pa za sodelovanje, če želimo na cilj priti varno. Motoristi in drugi udeleženci naj se na ceste zato odpravijo strpno in previdno, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti, ne podcenjujejo voznih razmer in naj vozijo umirjeno ter premišljeno.

loading...
Loading...