porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Slovenija

Tonin: Peterle bi razloge za padec podpore moral iskati tudi pri svojih preferenčnih glasovih

Deli na:
Tonin: Peterle bi razloge za padec podpore moral iskati tudi pri svojih preferenčnih glasovih

Matej Tonin in Lojze Peterle - Foto: Twitter/NSi

Svet NSi je včeraj razpravljal o rezultatih evropskih volitev, na katerih je bila za evropsko poslanko izvoljena nosilka njihove liste Ljudmila Novak. Predsednik stranke Matej Tonin je v izjavi za medije pred sejo ocenil, da je bil izid volitev v danih okoliščinah dober. Novakova pa je poudarila, da se bo v Bruslju zavzela tudi za interese Slovenije.

Tonin je spomnil, da je rezultat že prejšnji ponedeljek analiziral tudi izvršilni odbor stranke. V splošnem so bili z rezultatom zadovoljni. "Tekmovali smo v težkih okoliščinah, v težki konkurenci," je poudaril in opomnil tudi na napade nanje z "raznimi lažnimi novicami" na socialnih omrežjih.

Kot je dejal Tonin, so s tem zadržali status, ki ga je stranka imela vse od leta 2009, odkar ima enega evropskega poslanca. "NSi tudi na dolgi rok ohranja status evropske parlamentarne stranke," je poudaril. Novakovo je označil za preudarno in izkušeno poslanko, ki "bo v prihodnjih mesecih zelo prav prišla tudi Evropskemu parlamentu".

Tonin je komentiral tudi oceno dosedanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, ki je po neizvolitvi dejal, da bo morala stranka odgovoriti na vprašanje o padcu podpore s 16,5 odstotka v letu 2014 na tokratnih nekaj več kot 11 odstotkov. Kot je dejal predsednik NSi, doslej v tem pogledu trenj v stranki ni bilo čutiti, tudi na današnji seji sveta NSi jih ne pričakuje.


Padca v podpori sicer ni mogoče spregledati, toda objektivno gledano je NSi zadržala evropskega poslanca. Razloge za padec podpore pa Tonin med drugim pripisuje samostojnemu nastopu in močnejši konkurenci na desni sredini. Nenazadnje pa bi Peterle po besedah Tonina razloge moral iskati tudi pri svojih preferenčnih glasovih. Na srečanju naj bi se Peterletu sicer po besedah Tonina zahvalili "za njegovo služenje domovini".

Novakova pa je v izjavi za medije izrazila hvaležnost, da so volivci največ preferenčnih glasov znotraj NSi namenili njej. Kot je dejala, se že pripravlja na odhod v Bruselj, prav tako je že izrazila svoje prioritete glede sodelovanja v odborih.

"Evropska unija potrebuje nov zagon, novo zaupanje," je poudarila Novakova, ki želi k temu prispevati tudi sama. Hkrati pa želi kar najbolje zastopati Slovenijo in njene interese. Še posebej pa bo Slovenija rabila pomoč evropskih poslancev, ko bo leta 2021 predsedovala svetu EU, je opomnila.

Svet NSi je po napovedi Tonina spregovoril tudi o prenovi temeljnega programa stranke, o osvežitvi organizacijskih oblik in o tem, kako stranko še bolj poživiti in motivirati, da bo na naslednje volitve v DZ pripravljena čim bolje.

loading...
Loading...