renata dacinger_milos ojdanic Odkrito.si

Ugledna nagrada za slovensko novinarko

Cenik Svet24.si

FOTO: Zakaj turisti na Hrvaško pridejo prvič, ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

turisti Svet24.si

Hrvati iščejo odgovore: »Zakaj imamo letos tako...

Lorella flego Svet24.si

FOTO: Vroče znane Slovenke: seksi 40-letnice

lina Njena.si

Lina Kuduzović v kopalkah pozirala na obali ...

Slavko Bobovnik_Lezeca Njena.si

Slavko Bobovnik na dopustu doživel šok

Slovenija

Tonin: Peterle bi razloge za padec podpore moral iskati tudi pri svojih preferenčnih glasovih

Deli na:
Tonin: Peterle bi razloge za padec podpore moral iskati tudi pri svojih preferenčnih glasovih

Foto: Twitter/NSi - Matej Tonin in Lojze Peterle

Svet NSi je včeraj razpravljal o rezultatih evropskih volitev, na katerih je bila za evropsko poslanko izvoljena nosilka njihove liste Ljudmila Novak. Predsednik stranke Matej Tonin je v izjavi za medije pred sejo ocenil, da je bil izid volitev v danih okoliščinah dober. Novakova pa je poudarila, da se bo v Bruslju zavzela tudi za interese Slovenije.

Tonin je spomnil, da je rezultat že prejšnji ponedeljek analiziral tudi izvršilni odbor stranke. V splošnem so bili z rezultatom zadovoljni. "Tekmovali smo v težkih okoliščinah, v težki konkurenci," je poudaril in opomnil tudi na napade nanje z "raznimi lažnimi novicami" na socialnih omrežjih.

Kot je dejal Tonin, so s tem zadržali status, ki ga je stranka imela vse od leta 2009, odkar ima enega evropskega poslanca. "NSi tudi na dolgi rok ohranja status evropske parlamentarne stranke," je poudaril. Novakovo je označil za preudarno in izkušeno poslanko, ki "bo v prihodnjih mesecih zelo prav prišla tudi Evropskemu parlamentu".

Tonin je komentiral tudi oceno dosedanjega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, ki je po neizvolitvi dejal, da bo morala stranka odgovoriti na vprašanje o padcu podpore s 16,5 odstotka v letu 2014 na tokratnih nekaj več kot 11 odstotkov. Kot je dejal predsednik NSi, doslej v tem pogledu trenj v stranki ni bilo čutiti, tudi na današnji seji sveta NSi jih ne pričakuje.


Padca v podpori sicer ni mogoče spregledati, toda objektivno gledano je NSi zadržala evropskega poslanca. Razloge za padec podpore pa Tonin med drugim pripisuje samostojnemu nastopu in močnejši konkurenci na desni sredini. Nenazadnje pa bi Peterle po besedah Tonina razloge moral iskati tudi pri svojih preferenčnih glasovih. Na srečanju naj bi se Peterletu sicer po besedah Tonina zahvalili "za njegovo služenje domovini".

Novakova pa je v izjavi za medije izrazila hvaležnost, da so volivci največ preferenčnih glasov znotraj NSi namenili njej. Kot je dejala, se že pripravlja na odhod v Bruselj, prav tako je že izrazila svoje prioritete glede sodelovanja v odborih.

"Evropska unija potrebuje nov zagon, novo zaupanje," je poudarila Novakova, ki želi k temu prispevati tudi sama. Hkrati pa želi kar najbolje zastopati Slovenijo in njene interese. Še posebej pa bo Slovenija rabila pomoč evropskih poslancev, ko bo leta 2021 predsedovala svetu EU, je opomnila.

Svet NSi je po napovedi Tonina spregovoril tudi o prenovi temeljnega programa stranke, o osvežitvi organizacijskih oblik in o tem, kako stranko še bolj poživiti in motivirati, da bo na naslednje volitve v DZ pripravljena čim bolje.

Loading...