premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

škorpijon, linz Svet24.si

Škorpijona prinesla z dopusta na Hrvaškem?

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

adam-kromer Njena.si

Adam in Gordana (Ljubezen na prvi pogled) dahnila ...

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past Janša pripravlja Golobu

Deli na:
Tonin je že pred tednom dni vedel, kakšno past Janša pripravlja Golobu

Janez Janša in Matej Tonin - Foto: Bobo

»To bomo videli. To bomo videli,« je v oddaji Tarča na TV Slovenija odvrnil prvak NSI Matej Tonin koordinatorju Levice Luki Mesecu, ko mu je ta zabrusil, da bo nova vlada nastala 3. junija.

Včeraj je Tonin zatrdil, da NSI ne bo prispevala podpisov svojih poslancev k pobudi SDS za posvetovalni referendum o zakonu o vladi, zaradi katere se bo zaradi parlamentarne procedure odločanje o novem zakonu o vladi zavleklo za en mesec.

Nedvomno pa je Tonin že prejšnji četrtek vedel za naklepe SDS, ki je sicer po volitvah napovedala konstruktivno opozicijsko držo. Po naših virih je odhajajoči premier Janez Janša pričakoval, da bodo tudi poslanci NSI prispevali svoje podpise k njihovi (bolje rečeno njegovi) pobudi, s katero se že od daleč vidi, da gre za metanje polena pod noge nastajajoči vladi Roberta Goloba.

Golob je razkril, kako bo obšel blokado SDS

Šlo naj bi za neke vrste maščevanje za (ne)konstruktivno držo Levice v primeru zakona, na podlagi katerega kupujejo oklepnike za Slovensko vojsko. Takrat je Levica zavrla sprejem tega zakona za nekaj mesecev, šele potem ko je ustavno sodišče razsodilo, da tak referendum ne bi bil ustaven, je postopek stekel dalje. Teoretično lahko SDS (z NSI ali brez nje) za vsak zakon vloži pobudo za referendum in s tem nagaja novi vladi.

Ne glede na to je predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob že napovedal, da bo vlado sestavil do 3. junija, vendar z obstoječimi resorji, pozneje pa bo skladno z napovedmi spremenil zakon o vladi in imenoval nove ministre. Do takrat pa bodo ti opravljali dolžnosti državnih sekretarjev na obstoječih resorjih in jih pripravili na novo prerazdelitev.