Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tonin: Če imajo v Sovi čisto vest, nimajo česa skrivati

Deli na:
Tonin: Če imajo v Sovi čisto vest, nimajo česa skrivati

Matej Tonin - Foto: Bobo

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je pristojna za preverjanje zakonitosti zaposlovanja v Sovi, je v izjavi za medije poudaril predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). "Če imajo v Sovi čisto vest, potem ni česa skrivati, naj nam te podatke tudi pokažejo in na ta način omogočijo zakonit nadzor," je pozval.

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je namreč zavrnila zahtevo Knovsa, naj ji po opravljenem nadzoru nad kadrovanjem v Sovi, vključno s postopkom zaposlitve konkretne uslužbenke, sicer Šarčeve znanke, posreduje še določeno dokumentacijo. Zahtevo je zavrnila, ker da je močno skrbi varnost podatkov, ki naj bi s Knovsa uhajali v medije, pa tudi, ker ocenjuje, da Knovs ni pristojen za nadzor področja zaposlovanja na Sovi.

"Knovs ima po zakonu o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb podlago za nadzor nad celotno dejavnostjo obveščevalnih služb, tudi nad kadrovsko politiko in kadrovanjem," je poudaril Tonin. Temu v prid po njegovi oceni kažejo tudi poročila obveščevalnih služb, v katerih redno poročajo o njihovi kadrovski situaciji ter finančnem stanju in poslovanju.

Če navedbe direktorja Sove Rajka Kozmelja, da Knovs ni pristojen za nadzor zaposlovanja na Sovi, držijo, potem bi Kozmelj moral že takoj zavrniti pooblaščeno komisijo Knovsa, ki je je minuli teden opravila nadzor v Sovi zaradi javno objavljenih očitkov, da naj bi premier Šarec in njegov državni sekretar Damir Črnčec posredovala pri zaposlitvi konkretne uslužbenke, je dejal Tonin.

"Direktor Sove si je čez noč premislil. Predvidevam, da je posegel svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec in prispeval k temu, da je Kozmelj spremenil stališče," je bil še kritičen.

Tonin je še spomnil, da so se podobni primeri dogajali leta 2012, ko je Knovs vodil član Pozitivne Slovenije, katere član je bil takrat tudi sedanji predsednik vlade, direktor Sove pa Črnčec. Tudi takrat se je zapletlo pri nadzoru domnevno spornih zaposlitev na Sovi, a se je po Toninovih besedah na koncu izkazalo, da ima Knovs prav, saj je bilo pri kadrovanju veliko pomanjkljivosti in napak.



"Če je zadeva popolnoma jasna in zakonita, direktor Sove nima nobenega razloga, da nam dokumentacije ne bi dal," je dejal Tonin. Skrb za varnost podatkov pa je po Toninovih besedah nezakonit razlog za onemogočanje nadzora. "To je nesprejemljivo za pravno in demokratično državo," je ocenil.

Naslednja nujna seja Knovsa je sklicana za torek, zaradi "nespametnih birokratskih omejitev v DZ", da hkrati ne smeta zasedati več kot dve komisiji in odbora, v času obravnave proračunskih dokumentov na odborih pa je po Toninovih besedah težko najti ustrezen termin. Verjame tudi, da do torka obstaja možnost, da Sova spremeni stališče. Če se to ne bo zgodilo, se bodo "stvari zelo drastično zapletle", Knovs bo uporabil tudi pravna sredstva, je napovedal.

Inšpekcijski nadzor nad postopki zaposlovanja na Sovi bo izvedel tudi inšpektorat za javni sektor. Tonin ob tem upa, da bo razsodil neodvisno.

Šarec je očitke sicer večkrat zanikal. Včeraj pa so iz njegovega kabineta posredovali poziv, da "pustimo pristojni inšpekciji, da opravi strokovni nadzor". Glede Knovsa pa so navedli, da "zadnje čase deluje vse bolj nenavadno". Tonin je take očitke označil za nesprejemljive.

Tonin se je včeraj sestal tudi s predsednikom DZ Dejanom Židanom. "Predsednik Knovs me je informiral o aktualnih dogodkih. Podpiram ga pri njegovem zavzemanju za zakonitost in spoštovanje pristojnosti komisije", je po srečanju prek Twitterja sporočil Židan.