Revija Reporter
Slovenija

Tone Krkovič: Intervju z legendo osamosvojitvene vojne

Nenad Glücks

25. mar. 2018 20:00

Deli na:

Brigadir (po klasifikaciji Nata brigadni general) Tone Krkovič je razložil genezo propadanja Slovenske vojske.

Opozarja, da je govorjenje o slabih škornjih in podobnem zgolj banaliziranje problema. Gre za odvračanje pozornosti od resničnih vzrokov za porazne razmere, ti pa so sistemski in imajo dolgo in sivo brado. Kot ponazoritev razmer je opisal dogodek s poveljnikom gardijske brigade med čakanjem na malico.

Zadnje čase poslušamo uradne ocene o nezmožnosti Slovenske vojske za opravljanje temeljnega poslanstva. Se strinjate s tem?

Absolutno! Zame nič novega. Veliko bolj neposredno in grobo sem se o tem izrekel v zasebnem pogovoru s prvim obrambnim ministrom Janezom Janšo že pred dobrim desetletjem in vse do danes tega mnenja nisem spremenil.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Krkovič pove, kako se je brigada Moris pripravila na morebitni povračilni udarec JLA; razkrije, da so kadri iz bivše JLA z zmago kontinuitete na volitvah postali čedalje bolj zaželeni; meni, da je bila ukinitev naborništva in brezglava razpustitev rezervnega sestava dolgoročna nepopravljiva škoda; ugotavlja, da je zavezništvo v Natu pogosto pomenilo potuho; izpostavi onečaščanje Slovenske vojske s čaščenjem revolucionarnega početja med drugo svetovno vojno; pove, kako bi sam vodil vojsko.