palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tomčeva: Bratuškova je s svojo nekompetentnostjo sebe in Slovenijo postavila v neprijeten položaj

Deli na:
Tomčeva: Bratuškova je s svojo nekompetentnostjo sebe in Slovenijo postavila v neprijeten položaj

Foto: Bobo

Iz opozicijskih vrst prihajajo pričakovani odzivi na negativno oceno pristojnih odborov slovenske kandidatke za evropsko komisarko Alenke Bratušek. V večini teh strank so že opozarjali na po njihovem mnenju nekompetentnost Bratuškove za ta položaj in na spornost njene kandidature. V ZaAB, ki jo vodi Bratuškova, pa so se zavili v molk.

Evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc meni, da je prepričljiva zavrnitev Bratuškove posledica njenega nastopa na ponedeljkovem zaslišanju v Evropskem parlamentu. "Pričakovanja pred njenim nastopom so bila velika, zato je bilo razočaranje po nastopu toliko večje," je zapisala in poudarila, da so si vsi želeli čim manj težav pri potrjevanju komisije. Bratuškova je po oceni Tomčeve imela enkratno priložnost, da pokaže strokovnost, splošno razgledanost in evropsko usmerjenost, a je ni izkoristila.

Nasprotno, meni Tomčeva, saj da je Bratuškova s svojo nekompetentnostjo sebe in Slovenijo postavila v izjemno neprijeten položaj, prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja pa pred dejstvo, da bo moral iskati novega kandidata. Slovenija bo kljub zapletom imela svojega komisarja ali komisarko, ob tem izpostavlja Tomčeva. Po "tej neljubi epizodi" pa si evropska poslanka želi, da bo to oseba, ki bo utrjevala ugled Slovenije tako doma kot mednarodno.

Poslanec ZL Matej T. Vatovec je za STA ocenil, da zavrnitev Bratuškove za ugled Slovenije ne pomeni nič hujšega. "Gre za politično funkcijo, ki je bila podkrepljena s slabo izbiro kandidatke, kar kaže na to, da bi morali spremeniti način predlaganja evropskih komisarjev," je dejal. V ZL se zavzemajo za to, da bi komisarje izbirali na bolj demokratičen način, na volitvah. V takšnem primeru Bratuškova verjetno ne bi postala kandidatka za komisarko, domneva Vatovec.

Sedaj pa bi - glede na to, da gre za interes Slovenije - po poslančevem mnenju morala ukrepati slovenska vlada, čeprav je, kot dodaja, prepozno in gre za saniranje škode, ki bi jo predsednik vlade Miro Cerar lahko že preprečil. Morebitno vztrajanje Junckerja pri Bratuškovi kljub močno negativnemu mnenju odborov pa bil bil še eden od "posmehov demokraciji še na širši evropski ravni", je ocenil Vatovec.



Predsednico NSi Ljudmilo Novak medtem veseli, da so v Evropskem parlamentu "vendarle spregledali prozornost Alenke Bratušek". Evropski parlament je nastop Bratuškove ocenil zelo slabo, je spomnila in dodala, da je tudi javnost lahko videla, da komisarska kandidatka ni delovala prepričljivo in je bila zlasti premalo konkretna.

Ob tem je Novakova še izrazila upanje, da bodo zdaj prisluhnili strokovnim kandidatom, kot sta evropski poslanec Lojze Peterle ali nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, sicer doktorica znanosti s področja jedrske tehnike. "Imamo torej kar nekaj kompetentnih kandidatov, ki bi lahko dostojno zastopali Slovenijo v Evropski komisiji," je sklenila Novakova.

Člani pristojnih odborov za energijo in okolje Evropskega parlamenta so namreč včeraj s 112 glasovi proti in 13 za izglasovali negativno oceno Bratuškovi kot kandidatki za podpredsednico za energetsko unijo v prihodnji Evropski komisiji.

Cerar se je na novico že odzval in napovedal, da bo morala vlada nemudoma poiskati novega ustreznega kandidata, vendar o imenih za zdaj še ne želi govoriti.