Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

slovenija Ekipa24.si

Kakšno presenečenje! Kakšno glasbo vrtijo naši...

Slovenija

Tomažu Baradi grozijo s prisilno privedbo

Deli na:
Tomažu Baradi grozijo s prisilno privedbo

Tomaž Barada - Foto: Bobo

Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanjima članoma uprave Nove KBM Matjažu Kovačiču in Manji Skernišak za zlorabo položaja pri poslih banke z družbo Monera v lasti Mateja Raščana. Tokrat je narok minil brez prič. Ker se znani športni funkcionar Tomaž Barada ni odzval vabilu, je sodnica zagrozila s prisilno privedbo.

Obrambo je tako ostra reakcija sodnice Karmen Krajnc začudila, saj je sodišče Barado tokrat vabilo šele prvič, vendar se slednji za izostanek ni opravičil, očitno pa bi sodni senat rad sojenje končal do poletja.

Mojstra borilnih veščin in podpredsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) je sodišče kot pričo povabilo v zvezi z domnevnimi zabavami v nekakšnem "mariborskem penthousu", kjer naj bi se zbirala mestna smetana in ki je bil v Raščanovi lasti.

Na eni od prejšnjih obravnav je namreč njegov takratni sosed zatrdil, da je tja prihajal tudi Kovačič, občasno naj bi se vozil tudi z Raščanovim črnim mercedesom. Obramba je sicer priči že na enem od prejšnjih sojenj očitala pristranskost, saj je priča znana iz Kovačičeve zasebne tožbe proti novinarju Roku Kajzerju, ki je v sodelovanju s kolegico Anuško Delić pisal o nekaterih nenavadnih poslih, povezanih prav z Monero, preko katere je Raščan nameraval kupiti delnice Dela Revij.

Za danes se je opravičil tudi mariborski poslovnež Leo Ivanjko, tako da sodišču v odsotnosti zaradi službenih obveznosti prav tako zadržanega Kovačiča, ni ostalo drugega, kot da se loti prebiranja listin v sodnem spisu.

Še pred tem je sodni senat zavrnil vnovično zahtevo obrambe, da ponovno združi ločena postopka, potem ko zaradi preteklih zdravstvenih težav Raščanu že nekaj časa sodijo ločeno. Kot je odločitev pojasnila sodnica Krajnc, za zdaj niso izpolnjeni pogoji za združitev postopka, saj še ni odločeno glede enega od Raščanovih dokaznih predlogov.Obramba je danes prav tako znova poskušala prepričati sodišče, da je sojenje nesmiselno, saj da je bil Raščan v enem od preteklih sodnih postopkov pred ljubljanskim sodiščem že obsojen, družbi Monera pa odvzeto protipravno pridobljeno premoženje. Prepričani so, da za oškodovanje v natančno enaki vsoti, ki je po vrhu vsega bila tudi že pravnomočno odvzeta, ne morejo odgovarjati še enkrat.

Ker obramba vztraja na stališču, da so bil terjatve Nove KBM do Monere poplačane že leta 2014, je danes predlagala tudi zaslišanje aktualnega predsednika uprave medtem že privatizirane banke Johna Denhofa, ki naj pove, kaj Nova KBM kot oškodovanec sploh še terja od obtoženih.

Specializirani državni tožilec Iztok Krumpak je takšen predlog označil kot neutemeljen, saj da je ta v banko prišel več kot desetletje po kaznivem dejanju, ki se očita vpletenim, pa tudi, da je ves čas na sojenju prisoten njen pooblaščenec. Zavrnil je tudi navedbe obrambe, da je bil dolg že davno poplačan, saj naj bi bile terjatve iz Monere le prenesene na Delo Revije.

Specializirano državno tožilstvo nekdanjemu prvemu možu in članici uprave Nove KBM očita zlorabo položaja pri odobritvi neustrezno zavarovanega bančnega posojila Moneri leta 2008 v višini 7,5 milijona evrov za financiranje nakupa dela delnic družbe Dela Revije.

Drugi očitek se nanaša na sklenitev kupoprodajne pogodbe za terminski nakup delnic srbske družbe Proinvestments v višini nekaj več kot pet milijonov evrov, s čimer naj bi Raščan finančno pokril še drugi del delnic Dela Revij.