požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Toliko boste morali po novem plačati za vožnjo skozi predor Karavanke

Deli na:
Toliko boste morali po novem plačati za vožnjo skozi predor Karavanke

Predor pod Karavankami. - Foto: Bobo

Cestnina skozi predor Karavanke se je z novim letom podražila. Za vozila iz prvega cestninskega razreda, torej vozila s težo do 3,5 tone, po novem znaša deset centov več kot doslej, in sicer 7,50 evra.

Uporabnik, ki večkrat uporablja cestni predor Karavanke, si lahko pri plačevanju cestnine za prvi cestninski razred zagotovi 14 prehodov cestnega predora Karavanke z nakupom neprenosljive točkovne karte v vrednosti 27,54 evra brez DDV, skupaj z davkom torej 33,60 evra.

Karta, ki se je z novim letom podražila za 70 centov, je vezana na registrsko številko vozila in velja 30 dni od dneva izdaje. Kupiti jo je možno na cestninski postaji Hrušica, brezgotovinsko plačilo cestnine pa se lahko na cestninski postaji Hrušica opravi s slovensko ali avstrijsko točkovno karto.

S spremembami uredbe o cestnini za uporabo cestnega predora Karavanke pa se ne zvišuje cestnina za vozila nad 3,5 tone, saj je cestninjenje tovornih vozil urejeno z zakonodajo EU. Za tretji cestninski razred (vozila z dvema ali tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone) tako cena vožnje skozi predor ostaja 4,69 evra brez DDV, za četrti (vozila z več kot tremi osmi, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone) pa 9,38 evra.