Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To sta varuha »malopridnih« politikov na oblasti, ki iščeta »krivce« in terjata sankcije za tiste, ki so zlorabe razkrili

Deli na:
To sta varuha »malopridnih« politikov na oblasti, ki iščeta »krivce« in terjata sankcije za tiste, ki so zlorabe razkrili

Zoran Potič iz Dnevnika in Suzana Kos iz Dela - Foto: arhiv Reporterja

Pri Dnevniku in Delu v pol leta Šarčeve vlade niso razkrili niti enega podatka, zaradi katerega bi se moral posloviti kateri od ministrov in državnih sekretarjev. To počno drugi mediji. Oni pa se trudijo razkriti, kdo zaboga te podatke spravi v javnost.

Čeprav je Peter Vilfan že pred časom zaradi svojih davčnih mahinacij moral zapustiti mesto državnega sekretarja v kabinetu premierja, se največji dnevni tiskani mediji še vedno ukvarjajo s to zgodbo. Toda absurd: ne ukvarjajo se z davčnimi mahinacijami Vilfana in njegovega športnega društva, pri katerih je sprva Furs-u ostal dolžan 30 tisoč evrov davkov (po razkritju je plačal), ampak s tem, kako so podatki o tem prišli na plan.

Da, prav ste prebrali, naloga dela novinarjev ni razkrivati zlorabe, korupcijo, odškodovanja davkoplačevalcev, pač pa so njihove preiskovalne zgodbe drugačne. Preiskujejo, kako podatki o teh zlorabah pridejo na dan. Ne iščejo politikov, ki goljufajo ali so skorumpirani, ampak tiste, ki so te njihove rabote spravili do medijev. In zanje pričakujejo sankcioniranje. Narobe svet.

Vloga novinarjev je razkrivanje zlorab oblasti, a za določene novinarske pse čuvaje (angleški izraz watchdogs- varuhi javnosti) fokus ni na tem, da javnost glasno opozorijo na te zlorabe. Ne, oni iščejo »krivce« in terjajo sankcije za tiste, ki so to razkrili.

Tako je časnik Delo prejšnji teden objavil kar dva »udarna« članka o tem,  kako so podatki o Vilfanovi davčni manipulaciji prišli do medijev, konkretno do našega tednika. Mi smo namreč prvi objavili, da gre za znesek okoli 30 tisoč evrov. Tako je novinarka Suzana Kos (na sliki) z Dela Furs spraševala, kako sankcionirajo zaposlene, ki nepooblaščeno vstopijo v davčne evidence in natolcevala, da naj bi bila v ozadju težnja naprtiti odgovornost direktorici Furs-a. V drugem članku o »odtekanju davčne tajnosti iz Šarčevega kabineta« je celo poklicala nekdanjega generalnega sekretarja Drnovškove vlade Mirka Bandlja, da je potrdil tezo, kako so v njegovem času podatki uhajali z odobritvijo premierja (Drnovška).

Članek s skoraj identičnim naslovom o uhajanju davčnih tajnosti (!) je ta teden objavil še časopis Dnevnik. Novinar Zoran Potić (na sliki) je spraševal kabinet predsednika vlade, ali so že opravili kakšno preiskavo in kdo bo za uhajanje odgovarjal. Človek težko verjame. Vloga novinarjev je razkrivanje zlorab oblasti, a za določene novinarske pse čuvaje (angleški izraz watchdogs- varuhi javnosti) fokus ni na tem, da javnost glasno opozorijo na te zlorabe. Ne, oni iščejo »krivce« in terjajo sankcije za tiste, ki so to razkrili.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24