Revija Reporter
Slovenija

Državi je bolj pomembno ovaditi žvižgača kot pa preiskovati potencialno sumljiv posel

Reporter, STA

29. dec. 2017 11:23 Osveženo: 11:28 / 29. 12. 2017

Deli na:

Policija je zaradi suma izdaje tajnih podatkov o nakupu tehničnih ovir za ograjevanje državne meje ovadila neznano osebo, s pomočjo katere je Dnevnik razkril podrobnosti o sklepih državnih organov in količini žice, ki jo je kupila država.

Kot še poroča Dnevnik, pa pri samem nakupu tehničnih ovir policisti niso zaznali znakov kaznivih dejanj.

Na policiji so za Dnevnik pojasnili, da so končali preiskavo sumov izdaje tajnih podatkov iz dokumentacije o nakupu tehničnih ovir za ograjevanje državne meje. Na ljubljansko okrožno državno tožilstvo so v začetku decembra poslali ovadbo zoper neznanega storilca. Tožilska odločitev pa še ni bila sprejeta, so za časnik sporočili z višjega državnega tožilstva.

Tajni podatki, zaradi katerih je ovadena neznana oseba, so dokumenti o nakupu tehničnih ovir, o katerih je aprila letos pisal Dnevnik, zato so septembra policisti zaslišali njihovo novinarko in avtorico člankov Meto Roglič. Po njenih besedah je v manj kot minuto trajajočem pogovoru povedala samo to, da vira ne bo izdala in da je razkritje teh podatkov v interesu javnosti.

Dokumenti o nakupu tehničnih ovir nosijo oznako "interno". Po pisanju časnika pa podatki iz teh dokumentov vzbujajo sum, da so vlada in državni organi za odločitve naknadno prilagali ustrezna dokazila. Prav tako dokumentacija kaže, da so nekateri dobavitelji do poslov prišli na sporen način in da je država kupila veliko več rezalne žice, kot so je postavili na meji, dodaja Dnevnik.

Na policiji so septembra pojasnili, da je prijavo zaradi suma izdaje tajnih podatkov podal "državni organ", niso pa povedali, kateri. Na zavodu za blagovne rezerve, ki ga vodi Anton Zakrajšek, in na ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da je Dnevnik razkril podatke iz njihovih internih dokumentov, zato sta oba obvestila "pristojne službe".

V istem času, ko so preiskovali sum izdaje tajnih podatkov, so policisti preiskovali tudi sum zlorabe uradnega položaja pri nakupu tehničnih ovir. Za Dnevnik so na policiji pojasnili, da so glede tega na tožilstvo poslali samo poročilo. To pomeni, da tu niso zaznali sumov kaznivih dejanj, še poroča časnik. Policija je nakup preiskala že drugič, potem ko so tožilstvu poročilo poslali že julija 2016.

Ker so se v javnosti pojavljali dvomi in nezaupanje v posel, je Transparency International Slovenia že februarja lani zahteval umik stopnje tajnosti z dokumentov o nakupu tehničnih ovir, a po 22 mesecih upravno sodišče še vedno ni končalo presoje.

Nakup ograj pa še vedno preiskujejo na Komisiji za preprečevanje korupcije, kjer pojasnil ne dajejo. Za Dnevnik so povedali, da bodo v povezavi s to zadevo prihodnje leto pripravili sistemsko načelno mnenje na temo javnih naročil.