profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Petra Kraljev Njena.si

Botri: 'Milica' srečno zaljubljena v rokometaša

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Slovenija

To so vse kadrovske spremembe na TV Slovenija: Slavko Kmetič bo spet izgubljal živce ob gledanju Dnevnika

Deli na:
To so vse kadrovske spremembe na TV Slovenija: Slavko Kmetič bo spet izgubljal živce ob gledanju Dnevnika

Elen Batista Štader - Foto: Revija Jana

Na TVS so v informativnem programu 1. sporeda v zadnjih dneh uvedli več sprememb na mestih urednikov in voditeljev. Pripravljajo tudi vsebinske osvežitve informativnih oddaj, ki jih gledalci že poznajo. Dnevnik bo poleg Saše Krajnca, Jasmine Jamnik in Katarine Veselič Golob spet vodila Elen Batista Štader, Valentina Plaskan in Nejc Krevs pa ne več.

Spomnimo: Elen Batista Štader je tista voditeljica Dnevnika, ki je šla tako na živce nekdanjemu programskemu svetniku Slavku Kmetiču, da se je osebno zavzel za njeno menjavo in se nato pred lanskimi volitvami s tem hvalil.

Voditelji večerne dnevnoinformativne oddaje Odmevi, ki poleg svežih novic prinaša analize najpomembnejših dogodkov dneva, bodo še naprej Igor E. Bergant, Rosvita Pesek in Tanja Starič, so zapisali na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Luke Svetine pa ne bo več med njimi.

Oddajo Arena so vsebinsko osvežili. Dopisniške ekipe na terenu bodo pod tedenskim motom Pogled naprej s prizadetimi v poplavah preverjale potek obnove, gledalci pa bodo vprašanja o tem lahko tudi neposredno naslavljali na pristojne. Voditelji bodo v studiu gostili predstavnike države in vseh institucij, ki bodo odgovarjali na vprašanja o porabi denarja, prednostnih nalogah in najboljših rešitvah za varno prihodnost.

Po odstopu odgovorne urednice informativnega programa na 1. programu Televizije Slovenija (TVS) Jadranke Rebernik 19. septembra je v. d. odgovorne urednice postala Polona Fijavž. Njeni temelji vodili pri spremembah sta prisluhniti javnosti in zagotavljati verodostojne vsebine. V. d. odgovorne urednice bo do imenovanja nove odgovorne urednice ali urednika. Uprava zavoda bo postopke opravila v skladu z zakonom in v najkrajšem času, so zagotovili na RTVS.

Z odstopom Rebernikove so se po njihovih navedbah končali tudi mandati področnih urednikov v uredništvu informativnega programa. Do imenovanja nove ekipe bo v. d. urednika uredništva dnevnoinformativnih oddaj Dejan Ladika, medtem ko je do odstopa Rebernikove to uredništvo vodila Ksenija Koren. Nataša Rijavec Bartha bo v. d. urednice notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj, Marta Razboršek pa v. d. urednice zunanjepolitičnih oddaj.


Z vsemi sodelavci, ki bodo odslej opravljali nove novinarske naloge v skladu s svojimi pogodbami, so pred spremembami opravili osebne pogovore. Spremembe pa ne predvidevajo odpuščanj, so zagotovili na RTVS.

Kot so dodali, nova organizacija dela in prerazporeditev delovnih obveznosti med sodelavci omenjenega informativnega programa med drugim poteka z mislijo na kadrovsko stabilizacijo in optimizacijo razmer znotraj uredništva. Delo mora biti organizirano tako, da lahko informativni program opravlja svoje zakonske dolžnosti, med katerimi je ključno učinkovito in celovito obveščanje javnosti, so poudarili.

"Poslanstvo javnega zavoda RTVS je zagotavljanje relevantnih, aktualnih in kredibilnih informacij, ki jih javnost upravičeno pričakuje in zahteva," so besede Polone Fijavž povzeli v sporočilu za javnost. Fijavž je poudarila, da dela z ekipo odličnih sodelavcev in izvrstnih novinarjev. Gledalcem želijo po njenih besedah zagotoviti najboljše, kar ponuja televizija.

Uprava zavoda medtem z zgroženostjo spremlja poskuse pritiska na uredništvo omenjenega informativnega programa in na Fijavževo. Poudarja, da so uredništva pri svojem delu avtonomna in neodvisna.

Kot so navedli, so mandati urednikov vezani na mandat odgovornega urednika. To pomeni, da dozdajšnji uredniki niso odstavljeni, ampak jim je z odstopom odgovorne urednice Rebernikove potekel mandat. "Vsak odgovorni urednik ima torej pravico sestaviti uredniško ekipo, s katero bo ustvarjal program," so zatrdili.

Napade na Fijavževo vidijo kot neupravičene in zaskrbljujoče. Po njihovih navedbah je dialog znotraj hiše ključnega pomena, javnost pa bo o morebitnih spremembah, pomembnih za gledalce, obveščena.