pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

To so vile, kjer živijo ministri Cerarjeve vlade

Deli na:
To so vile, kjer živijo ministri Cerarjeve vlade

Foto: Primož Lavre

Raziskali smo, v katerih razkošnih vilah in stanovanjih živijo premier Miro Cerar in njegovi ministri, koliko so po oceni Geodetske uprave RS vredne njihove nepremičnine, kdo so zemljiškoknjižni lastniki, ali so obremenjene s hipotekami …

Domovanja ministrov in premierja so razporejena predvsem v Ljubljani z okolico ter na Štajerskem. Na Primorskem, zanimivo, ne živi niti eden. Premier Miro Cerar biva v tipski hiši v ljubljanskem naselju Murgle, kjer so domovanja mnogih iz slovenske politične in gospodarske elite, ki korenini v bivšem sistemu. Hiša ne sodi med večje, gre za 97 kvadratnih metrov veliko nepremičnino, parcela obsega 187 kvadratnih metrov. Zgrajena je bila leta 1997, Geodetska uprava RS (GURS) jo je ocenila na 259.948 evrov (v vseh primerih objavljamo skupno vrednost domovanj in parcel). GURS je hišo v zadnjih dveh letih prevrednotil, saj so jo tedaj ocenili na 290 tisoč evrov, glede na izpisek iz zemljiške knjige je bremen prosta.

Podpredsednik vlade in minister za javno upravo Boris Koprivnikar prihaja z Gorenjskega, natančneje iz Gorenje vasi, kjer sta s Katjušo Koprivnikar solastnika hiše, velike kar 368 kvadratnih metrov, ki stoji na parceli velikosti 604 kvadratnih metrov. Objekt, zgrajen leta 2000, je v treh etažah, GURS je hišo ocenil na 134.535 evrov. Pred 13 leti so Koprivnikarji obnovili fasado, leta 2010 pa streho. Na nepremičnini je vpisana hipoteka za dolg 50 tisoč evrov do Gorenjske banke, vknjižena je bila pred tremi leti, datum dospelost je 1. avgust 2018.

345 kvadratnih metrov Židana

Z Gorenjskega je tudi podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Živi v Naklem, kjer sta z ženo Ljubo vsak polovični lastnik hiše, velike 198 kvadratnih metrov na parceli 239 kvadratnih metrov. Zgrajena je bila pred 41 leti, geodetska uprava jo je ocenila na 158.414 evrov, je bremen prosta. Še tretji podpredsednik vlade Dejan Židan, ki vodi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, živi v Murski Soboti, in sicer v trinadstropni hiši, veliki 345 kvadratnih metrov, zgrajeni 1978. Stoji na parceli velikosti 552 kvadratnih metrov, streho so obnovili pred desetimi leti, uradno je ocenjena na 132.007 evrov. Minister Židan je četrtinski lastnik, preostale tri četrtine imajo v lasti žena Tatjana Gider Židan ter Viktor in Irena Gider. Niti na tej nepremičnini ni vpisane nobene hipoteke. Nadaljujemo na vzhodnem koncu Slovenije: v Mariboru v vili bloku na Koroški cesti prebiva ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Njeno trisobno stanovanje je veliko 88 kvadratnih metrov, edina lastnica je ministričina mama Elizabeta Györkös, nekdanja višja državna tožilka in vodja mariborskega tožilstva. Stavba je bila zgrajena leta 2002, stanovanje pa je ocenjeno na 103.967 evrov, na njem ni bremen.

Razkošna novogradnja Andreje Katič

Ministričin mož Igor Žnidar je prek arhitekturnega biroja Doming lastnik 213 kvadratnih metrov velikega stanovanja na Vzhodni ulici v Mariboru, s teraso, veliko kar 61 kvadratnih metrov. Po mnenju strokovnjakov na Gursu je stanovanje vredno 187.949 evrov, pri čemer je na njem tudi hipoteka za dolg v znesku 188.888 evrov v korist Addiko Bank. Hipoteka je bila v zemljiško knjigo vknjižena leta 2008, datum dospelosti je 28. oktober 2018. Ustavili smo se tudi pri ministrici za obrambo Andreji Katič, ki živi v novi hiši v Šaleku na obrobju Velenja. Vila v kubističnem stilu je velika 218 kvadratnih metrov, stoji na 845 kvadratnih metrov veliki parceli, na Gursu so jo ocenili le na 141.579 evrov. Poleg ministrice je polovični lastnik vile njen partner Roman Podlesnik; Katičeva pravi, da še ni končana, financirala sta jo s krediti, z osebnimi dohodki in prihranki. Na njej sta dve hipoteki, prva za dolg v višini 103 tisoč evrov, upnik je NLB, druga pa za 35 tisoč evrov, tudi tu je upnik NLB. Prva hipoteka je z datumom dospelosti 31. oktober 2026, pri drugi z 28. februarjem 2027.

Dve hipoteki Alenke Smerkolj

Alenka Smerkolj je trenutno kar dvojna ministrica: za razvoj, strateške projekte in kohezijo, poleg tega po odstopu nekdanjega ministra za finance Dušana Mramorja deluje kot ministrica za finance. Smerkoljeva živi v večstanovanjski stavbi na Cesti na Brdo v Ljubljani, zgrajeni leta 1998. Njeno 91 kvadratnih metrov veliko stanovanje na Gursu cenijo na zgolj 140.643 evrov. Poleg ministrice je polovični lastnik stanovanja njen mož Urban Smerkolj, ki je direktor firme Prospera plus (gostinsko podjetje za katering) v lasti NLB. Nekdaj je bil v NLB direktor sektorja za tehnične posle in namestnik generalnega sekretarja NLB. Če se vrnemo na njuno stanovanje – na njem sta v zemljiški knjigi vpisani dve hipoteki, obe z začetkom učinkovanja 25. januarja 2012, obe za dolg v višini 75 tisoč evrov in obe v korist NLB. Prav tako obe dospeta 31. januarja  2022. Že smo pri ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku, ki živi v hiši v Olimju pri Podčetrtku, veliki 230 kvadratnih metrov, zgrajeni 1978., po Gursu vredni le 75.171 evrov. Minister je edini lastnik nepremičnine z rumeno fasado, zanimive pa so hipoteke. V zemljiški knjigi so vpisane kar tri, in to za zneske v jugoslovanskih dinarjih, v korist upnika – Samoupravne stanovanjske skupnosti Šmarje pri Jelšah. Dve sta bili vpisani v letu 1974 za posojili v skupnem znesku 200 tisoč jugoslovanskih dinarjev, tretja pa dve leti za tem za posojilo 20 tisoč dinarjev.

Spomeniška vila zakoncev Klemenčič

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je živel v hiši v Šentvidu pri Lukovici, katere formalna lastnica je bila samo njegova žena, odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Kljub temu je v poročilu o svojem premoženjskem stanju, objavljenem na strani Komisije za preprečevanje korupcije, ko je bil še njen predsednik, zapisal, da je solastnik družinske hiše dvojčka v Lukovici, bivalne površine 170 kvadratnih metrov, zgrajene 2007. Od marca letos hiša ni več v lasti ministra oziroma njegove žene, pač pa sta jo prodala mlademu paru. Pred koncem redakcije so nas poznavalci obvestili, da sta Klemenčiča že pred dvema letoma kupila prestižno Notarjevo vilo v Lukovici pri Domžalah, pravzaprav je enako kot pri njunem prejšnjem domovanju edina lastnica nove nepremičnine Nina Zidar Klemenčič. Zakonca menda že živita v tej vili, čeprav imata v zemljiški knjigi še vedno prejšnji naslov.

Vila je velika 202 kvadratna metra, stoji na 437 kvadratnih metrov veliki parceli, geodetska uprava pa jo je ocenil na samo 77.563 evrov. Objekt je bil zgrajen leta 1902, občina Lukovica je vilo razglasila za spomenik lokalnega pomena, vpisana je v register kulturne dediščine na ministrstvu za kulturo zaradi kulturnih, zgodovinskih, arhitekturnih, likovnih in krajinskih vrednot. Kot so pred devetimi leti pisali v Gorenjskem glasu, je vila prenovljena (le kako jo je potem GURS kasneje ocenil na le 77.563 evrov?). Na vili sta dve hipoteki v korist upnice BKS Bank, ena za dolg v višini 300 tisoč evrov z dospetjem 30. junija 2024, druga pri isti banki za dolg v višini 30 tisoč evrov z dospetjem 15. maja 2018. Pred več kot stotimi leti je v njej bival notar in župan Lukovice Janko Rahne. Minister Klemenčič nam ni pojasnil, za kolikšen znesek sta z ženo prodala nekdanjo hišo in za koliko sta kupila novo. Molči tudi glede vprašanja, ali je o teh transakcijah poročal v KPK.

Skrivnostno domovanje Anje Kopač Mrak

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, katere politika zaposlovanja mladih je tako uspešna, da se množično izseljujejo v tujino, je imela do lani naslov na Krožni poti v Domžalah, kjer je bila z nekdanjim možem Erikom Mrakom solastnica 216 kvadratnih metrov velike hiše, po Gursu ocenjene na 174.149 evrov. Očitno je z njuno nedavno ločitvijo povezana tudi prodaja te hiše oktobra lani. Kje ministrica Mrakova živi zdaj, za kolikšen znesek je prodala staro nepremičnino in za koliko je kupila novo stanovanje ali hišo? Ta vprašanja smo naslovili nanjo, vendar so nam z ministrstva odgovorili le to, da je vse potrebne podatke in dokumente o svojem premoženju predala KPK. Očitno bomo morali njeno skrivnostno novo domovanje poiskati sami. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, kateri nekateri zdravniki zaradi arogantnosti in nesposobnosti pravijo kar katastrofa na dveh nogah, živi na Vodovodni cesti v Logatcu, kjer sta z možem Velkom Kolarjem solastnika 264 kvadratnih metrov velike hiše, zgrajene pred 30 leti, po vrednotenju Gurs avredne 142.837 evrov. Hiša stoji na 1.391 kvadratnih metrov veliki parceli, na njej pa ni bremen.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič ne živi v hiši, ampak v novejšem stanovanju v vili bloku v Brezju pri Grosupljem. Veliko je 99 kvadratnih metrov, zgrajeno pred 12 leti, po oceni Gursa je njegova vrednost 137.150 evrov. Na njem ni hipoteke, ministrica je edina lastnica. Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je z Bojano Turk lastnik večje hiše sredi narave v naselju Perovo pri Grosupljem. Hiša obsega 204 kvadratne metre, stoji na parceli, veliki 398 kvadratnih metrov, po oceni Gursa je vredna 203.892 evrov in je prosta bremen. Anton Peršak, minister za kulturo in nekdanji župan občine Trzin, živi v hiši v Trzinu, kjer so stanovanje in poslovni prostori. Stanovanje je veliko 184 kvadratnih metrov, hiša je bila zgrajena leta 1988, ocenjena je na 187.879 evrov. Njen lastnik ni minister, pač pa Marlen Lukner Peršak, Boris Tone Peršak in Marlen Neža Peršak.

Služnost stanovanja Gorazda Žmavca

Ritoznoj pri Slovenski Bistrici pod Pohorjem je kraj prebivališča ministrice za okolje in prostor Irene Majcen. Živi v hiši, veliki 159 kvadratnih metrov, zgrajeni 1985., ocenjeni na 71.053 evrov, lastnik je Tomislav Goričan. Je brez hipoteke. Na koncu nam je ostal še Gorazd Žmavc , minister za odnose med Slovenijo ter Slovenci v zamejstvu in po svetu. Žmavc je Ptujčan, živi v hiši, veliki 272 kvadratnih metrov na parceli velikosti 734 kvadratnih metrov, zgrajeni leta 1981. Po oceni Gursa je nepremičnina vredna 124.780 evrov, leta 2005 so prenovili streho. Lastnik ni minister, ampak Marija, Roman in Nataša Žmavc. Minister ima na podlagi darilne pogodbe iz leta 1997 le dosmrtno brezplačno služnost stanovanja. Na hiši ni hipotek.